Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Hoćemo li uskoro moći koristiti imunoterapiju za napredni rak prostate?

Foto: Pixabay

Pitanje koje muči brojne znanstvenike koji se bave proučavanjem tumorske terapije je kako imunološki otporan rak „natjerati“ da reagira na imunoterapiju?

Istraživači sa Sveučilišta Michigan su se odlučili pozabaviti ovim pitanjem. Istraživanje su započeli inhibitorom koji je djelovao na metastatske stanice tumora prostate. Radi se o relativno otpornom tumoru koji ne reagira na terapiju na bazi hormona.

Inhibitor koji su koristili služio im je kao baza za otkrivanje na kojim sve razinama metastatske stanice sprječavaju imunološki sustav da ih uništi.

Imunoterapija se inače već koristi neko vrijeme te je izuzetno poboljšala ishode za neke vrste raka. No, s obzirom da je karcinom prostate otporan na imunološku terapiju, ovim pacijentima imunoterapija i nije bila od velike koristi.

Kako su onda znanstvenici otkrili koji bi inhibitor mogao djelovati na stanice?

Pa za početak, skenirali su biblioteku od 167 inhibitora protiv stanica raka prostate. Utvrdili su da jedan od njih, ESK918, ima najveći utjecaj.

Radi se o inhibitoru multi-tirozin kinaze. Samo ime mu govori da pogađa više meta te da se koristi kao kombinirana terapija kako bi blokirao rast tumorskih stanica na više razina. Inače je prvotno razvijen za analiziranje rasta krvnih žila, no već je prošao fazu 1. kliničkog testiranja gdje je donesen zaključak da je lijek siguran za korištenje.

Koji procesi se odvijaju?

Izgleda da je ESK981 ima veliki utjecaj na kontrolu autofagije. Nakon što lijek djeluje na autofagijske mehanizme, tumorske stanice reagiraju tako što proizvode protein CXCL10. Taj protein potiče regrutaciju imunoloških T stanica u tumor.

Osim na autofagiju, otkrili su da ESK981 djeluje i na lipidnu kinazu. Izgleda da inhibiranjem tog proteina također dolazi do prestanka rasta tumora. Djelujući na ta dva mehanizma, ova imunološka terapija ne samo da je uspjela spriječiti rast tumora, nego uzrokuje i regrutiranje T stanica koje ubijaju tumorske stanice.

Rezultati su poprilično obećavajući te su znanstvenici već krenuli s drugom fazom istraživanja te se nadaju da će kroz nekoliko godina ova imunološka terapija biti dostupna svim pacijentima diljem svijeta.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vas zanimati

Biologija

Molekularni biolozi s Instituta Ruđer Bošković (IRB) doktorand mag. sc. SvenLjubić, te dr. sc. Antonio Sermek, dr. sc. Isidoro Feliciello i dr. sc. ĐurđicaUgarković...

Zdravlje i Medicina

Posebne imunološke stanice koje se nalaze u mozgu, mikroglija, igraju ključnu ulogu u procesima zbog kojih se osjećate nelagodno i depresivno tijekom upalnog procesa....

Zdravlje i Medicina

Istraživači s Instituta za istraživanje raka u Nizozemskoj otkrili su novi set žlijezda slinovnica duljine oko 2 cm.

Bakterije i virusi

Bez obzira na to imate li neku virusnu ili bakterijsku infekciju, vjerojatno ste primijetili da se simptomi navečer pogoršavaju. I ne, niste jedini kojima...

Oglašavanje