Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Hoćemo li uskoro reći zbogom injekcijama?

Tablete umjesto injekcija

Postoje lijekovi koje nije moguće popiti, jer ako ih se ne uzima putem injekcije, nego kroz usta – oni naprosto ne mogu djelovati. Školski primjer takvog lijeka je inzulin.

To je zato što je on po sastavu biomakromolekula, protein. Kad ih se unese u probavni sustav, proteini se potom razgrađuju na inaktivne komponente koje nemaju nikakve ljekovite učinke. Upravo zato takvi lijekovi moraju biti ubrizgani direktno u krvnu žilu.

Mikrokapsule umjesto igala

Zato su sada na Harvardu i MIT-u osmislili nevjerojatan koncept injekcije koja ne boli. Lijek je, naime, smješten u mikropilulu veličine zrna graška. Ona se u želudcu samostalno postavi u položaj za primjenu lijeka, a zatim se automatski aktivira oprugica i utiskuje lijek u želučanu stijenku.

Želučani mišić obložen sluznicom (želučana stijenka) nije opskrbljen živčanim vlaknima za bol. Zato kada nas boli trbuh, ne boli mišićni dio želuca, nego njegova vanjska vezivna ovojnica obogaćena živcima.

Zato je, dakle, ubod mikroinjekcije bezbolan. Takvom bezbolnom injekcijom se može isporučiti ljekovita tvar koja inače ne bi „preživjela“ prolazak kroz kiseli okoliš želuca i probavne sokove u crijevima.

U članku objavljenom u znanstvenom časopisu Science, znanstvenici su objavili detalje prototipa „injekcijske pilule“. Dobili su pozitivne rezultate testova provedenih na svinjskim želucima u kojima su tim pilulama primjenjivali inzulin.

Potencijalni problemi u primjeni

Iako su istraživanja još uvijek u povojima, dosadašnji rezultati ukazuju na to da bi takva injekcija u piluli mogla biti primjenjiva i kod ljudi.

U testovima na svinjama je injekcijska pilula uspješno ubrizgavala inzulin u želučanu stijenku, čak i kad su znanstvenici naginjali i rotirali životinje.

Razina šećera u krvi svinja je poslije svake primjene kapsule bila smanjena, čime se dokazuje djelotvornost takve isporuke inzulina. Treba napomenuti i da analiza želučane sluznice i nakon višekratnih takvih tretmana nije pokazala znakove oštećenja želudca.

Zasad je najveća boljka takvom isporučivanju lijeka sama hrana. Iako se problem može izbjeći uzimanjem mikrokapsule na prazan želudac, znanstveni tim je već započeo rad na redizajniranju oblika. Tako bi kapsula djelovala i kad se u želudcu nalazi hrana.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Oboljenja i poremećaji

Osobe koje imaju dijabetes, bilo da se radilo o tipu 1 ili 2, moraju svakodnevno paziti na koncentraciju šećera u krvi. Ukoliko primijete da...

Oboljenja i poremećaji

Jedna injekcija za sve tumore

Oboljenja i poremećaji

Dijabetes se metaforički može opisati kao slučaj nekoga tko umire od gladi pred stolom prepunim raznovrsne hrane, ali prekrivenim neprobojnim staklom. Tako blizu, a...

Oboljenja i poremećaji

Jesmo li cijelo vrijeme bili u krivu?

Oglašavanje