Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Elektronika

Hologrami – naša budućnost?

Sjećate li se doktora Marka iz Zvjezdanih Staza? Ni po čemu nije bio osobit osim po tome što je u suštini bio hologram. Do sada smo holograme susretali samo u njihovom statičnom obliku, npr. kao one srebrne sličice ptice na kreditnim karticama koje nam služe kao dokaz autentičnosti, ali budućnost će, izgleda, donijeti sasvim nove primjene ove tehnologije.

Denko Technical Corporation iz Kalifornije nedavno je izišao u javnost sa prototipom fotorefraktivnog polimera, spoja koji bi trebao omogućiti 3D pokretne holograme. 3D pokretni hologram funkcionira kao niz slika koje, kada se rasporede pažljivo, daju iluziju kretanja koja je vidljiva i golim okom. Prednost fotorefraktivnog polimera je u tome što se podaci (slike) na njega mogu snimati, pa ponovno brisati, a funkcionira na način sličan onome kojim danas “pržimo” podatke na CD-ove ili DVD-ove.

Jednom će, uvjereni su stručnjaci, ovakvi hologrami postati svakodnevna “pomagala” u arhitekturi, medicini, biologiji i mnogim drugim područjima. Mnogo je lakše nešto osmisliti i sagledati ako to imamo mogućnost pogledati u 3D-u, i k tome još u pokretnom obliku.

Ovaj se polimer sastoji od dvije vrste kopolimera – jedan je fotosenzitivan i upija te lomi svjetlo pod određenim kutem da bi se slika mogla vidjeti, a drugi dio je plastifikator koji se koristi za postizanje čvrstoće i elastičnosti. Polimer je stopljen između dva sloja deoksidiranog stakla od 100 mm. Na takav se polimer slike snimaju zelenim laserom valne duljine 532 nanometra. Slike se mogu izmjenjivati svakih 30 milisekundi, što ljudskom oku stvara dojam pokretne 3D slike.

Ipak ovo nije nimalo lagan zadatak, budući da za snimanje jedne 3D slike na polimer treba oko dvije minute, a potrebno je mnogo 3D slika da bi se dobio pokretni hologram. Treba iznaći način da se cijeli ovaj proces ubrza, i da vrijeme u kojem se izmjenjuju dvije slike bude što kraće da bi 3D hologram izgledao dobro kad se uveća.

Predanost znanstvenika koji rade na tom projektu trebala bi uskoro omogućiti npr. liječničku analizu kostiju prije operacije, ili pregledavanje 3D nacrta planiranog stambenog naselja arhitektima, a ostalim zaljubljenicima u holograme možda i da vide Dr. Marka ili Princezu Leiu. (više o hologramima možete saznati na još jednom našem članku)

Izvor: scientificamerican.com

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Nova metoda nazvana tenzorska holografija mogla bi omogućiti stvaranje holograma za virtualnu stvarnost, 3D print i medicinu. Unatoč tome što se o virtualnoj stvarnosti...

Fizika

Ako ste ikad gledali filmove u žanru znanstvene fantastike, sigurni smo da znate što su hologrami. Ove trodimenzionalne slike stvorene su pomoću svjetlosti i...

Znanost

Znanstvenici nekoliko japanskih sveučilišta, objavili su znanstveni rad u kojem opisuju izradu 3D holograma pomoću femtosekundnih lasera. Jedna femtosekunda (fs) iznosi 10 na minus...

Znanost

Pripremite se za sljedeće saznanje! Svemir bi zapravo mogao biti dvodimenzionalan, iako ga mi vidimo kao trodimenzionalnog, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu...