Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Na rubu znanosti

Homeopatija na sudu

Na američkim policama se ne ističe razlika između testiranih lijekova i homeopatskih pripravaka

Homeopatija je pseudoznanost koja je poznata još od kraja 18. st. i temelji se na načelu da se „slično liječi sličnim“, tj. da se bolesti liječe toksičnim tvarima koje ih izazivaju, ali tako da su otopljene u vodi toliko puta da ih se više ne može detektirati. Tijekom postupka razrjeđivanja, homeopati vjeruju da molekule vode steknu vlastito pamćenje na početni spoj kojeg se razrjeđivalo, čime taj pripravak onda postane ljekovit.

Center For Inquiry (CFI) je međunarodna neprofitna obrazovna organizacija za promicanje sekularnog društva temeljenog na znanosti, razumu, slobodi istraživanja te humanističkim vrijednostima. Oni su, naime, podnijeli tužbu „u ime naroda“ protiv američkog farmakotrgovačkog lanca CVS Pharmacy, zbog lažnog reklamiranja te trgovanja homeopatskim pripravcima.

CFI time optužuje najvećeg trgovca lijekovima u Americi da dezinformiranjem i lažnim predstavljanjem djelotvornosti pripravaka iz područja zvanog homeopatija obmanjuje potrošače i ugrožava im zdravlje.

Nicholas Little, potpredsjednik CFI-a je povodom podnošenja tužbe izjavio: „Homeopatske pripravke na policama u ljekarnama nude zajedno sa znanstveno testiranim lijekovima. Ako na CVS-ovoj stranici online pretražujete lijekove za ublažavanje simptoma gripe, kupcu se ne prikazuje nikakva razlika između farmaceutskih proizvoda koji su provjereni i testirani te onih koji nisu ništa nego obična voda”.

“Unatoč pokušajima razgovora s nadležnima u CVS Pharmacyju, potpuno su nas ignorirali”, izjavio je predsjednik i izvršni direktor CFI-a Robyn Blumner.

Medicinski stručnjaci iz CFI-a već niz godina lobiraju u pravcu strože regulacije dostupnosti i same prodaje homeopatskih proizvoda, a Federalna agencija za hranu i lijekove (FDA) i Savezna trgovinska komisija (FTC) su ih u nekoliko navrata pozivali da pred komisijskim odborima iskažu svoja stručna vještačenja.

Kao jedan od značajnijih rezultata takvih  suradnji je izjava FTC-a iz 2016. da je prodaja homeopatskih proizvoda prihvatljiva samo ako je na proizvodu vidljivo istaknuto da:

– nema znanstvenih dokaza o tome da proizvod ima medicinski učinak
– deklarirana namjena proizvoda je temeljena na homeopatskim teorijama s kraja 18.st. koje nisu prihvaćene kod suvremenih medicinskih stručnjaka.

Cijeli tekst CFI-jeve tužbe je dostupan u PDF formatu.

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

1 komentar

1 komentar

  1. velimir

    studeni 28, 2018 kod 7:16 pm

    Ajoj, da, još uvijek ima ljudi koji vjeruju alopatskoj, konvencionalnoj medicini. To su manje više oni koji još nisu prošli njene neefikasne i inkvizicijske metode i koji joj naprosto vjeruju jer su im drugi rekli da je to tako. Empirijske metode jedine funkcioniraju. K tome, vrlo važno, homeopatije je bezbroj puta znanstveno dokazana. Pričati o znanosti a ne znati ništa o njoj, odnosno imajući na umu stvari koje je znanost odbacila prije još 50 tak ili i više godina može samo netko intelektualno potkapacitiran i intelektualno nezainteresiran.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Na rubu znanosti

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh