Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Hrvatska u znanosti

Hrvatska do 2020. treba odvojeno prikupljati i reciklirati 50 posto određenih vrsta otpada

Načelnica sektora za održivo gospodarenje otpadom u Ministarstvu zaštite okoliša Sanja Radović Josić u srijedu je u Velikoj Gorici istaknula da Hrvatska kao članica EU ima zahtjevan zadatak do 2020. odvojeno prikupljati i reciklirati 50 posto određenih vrsta otpada, prije svega papira, stakla, plastike, metala i tekstila.

“To je zadatak koji je prilično zahtjevan i na kojem mi već prethodnih nekoliko godina intenzivno radimo, a bitno je reći da prema još uvijek neslužbenim podacima za 2016. u Hrvatskoj ipak imamo trend porasta odvojeno prikupljenog otpada i trend smanjenja odlaganja otpada. Međutim, to odlaganje otpada još uvijek se zadržava na otprilike 77 posto, što je puno previše”, rekla je Radović Josić na konferenciji “Dobro upravljanje – pametno gospodarenje otpadom kao primjer kako građani mogu doprinijeti održivom razvoju svoje lokalne zajednice”.

Kazala je da Hrvatska za sektor otpada iz EU fondova ima na raspolaganju 475 milijuna eura, a dio tih sredstava će se koristiti na projekte odvojenog prikupljanja otpada. Napomenula je da je Ministarstvo ove godine raspisalo javni poziv za izgradnju reciklažnih dvorišta, otvoren je i javni poziv za sanaciju zatvorenih odlagališta otpada, a u pripremi su pozivi za opremu, spremnike, sortirnice i kompostane.

“Ciljevi jesu veliki, moramo biti svjesni situacije u kojoj se nalazimo. Neke ciljeve nećemo postići, međutim ono što je bitno i što se uvijek gleda je da država radi nešto, da poduzima aktivnosti, da se drži nekih svojih zadanih rokova i onda je ipak i stav EU prema takvoj državi nešto malo blaži nego da država ne radi ništa”, istaknula je.

U raspravi je sudjelovalo i dvoje bivših ministara zaštite okoliša – Slaven Dobrović i Mirela Holy. Dobrović je za gospodarenje otpadom rekao kako je sektor koji ima najveći potencijal u podizanju stupnja održivosti današnjeg društva, istaknuvši potrebu uspostave sustava odvojenog prikupljanja otpada koji će jamčiti da se vrijednosti otpadnih materijala vrate u upotrebu “To jedino nudi dizanje održivosti društva, to nudi bolje ponašanje prema resursima, to nudi više radnih mjesta u tom segmentu”, dodao je.

Holy je ustvrdila da Hrvatska zasigurno neće ispuniti zacrtane rokove jer ih ni do sada nije u području zaštite okoliša nije ispunjavala. Zauzela se za osiguranje primarne selekcije biootpada i njegovu obradu kroz strateški pristup rješavanju tog pitanja, pri čemu fokus treba biti na velikim gradovima – Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu.

Možda će vas zanimati

Svemir

Djelomična pomrčina Sunca, kada će Mjesec svojom površinom, gledano iz Hrvatske, baciti sjenu i u maksimumu pomrčine pokriti oko jedne trećine Sunca, dogodit će...

Biljke i životinje

Ako ste dio velike većine ljudi i bojite se pauka onda će vam informacije u nastavku teksta biti od velike koristi. Osobito će vam...

Ekologija i okoliš

Dvadeset tvrtki proizvodi više od polovice cjelokupnog svjetskog plastičnog otpada od proizvoda za jednokratnu uporabu, a odgovorno je za poticanje klimatske krize i stvaranje...

Svemir

Tim Peake, astronaut Europske svemirske agencije, 2016. godine podijelio je fotografiju na kojoj se moglo vidjeti oštećenje staklenog prozora na Međunarodnog svemirskoj stanici uzrokovano...