Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Astronomija

Hrvatski astronomi otkrili novi meteorski roj – Listopadske zeta Perzeide

Foto: Hrvatski astronomski savez

Hrvatski astronomi otkrili su novi meteorski roj, Listopadske zeta Perzeide, priopćili su iz Hrvatskog astronomskog saveza.

Kako prenosi Centralni biro za astronomske telegrame (CBAT) Međunarodne astronomske unije (IAU), 28. listopada, dr. Denis Vida sa Sveučilišta Western Ontario i Damir Šegon iz Hrvatske meteorske mreže (HMM) prijavili su izboj meteora sa radijantom u Perzeju odnosno 14 meteora koje su zabilježile kamere Globalne meteorske mreže (GMN) u noći 24. listopada ove godine.

Polovina meteora je opažena u 30 minuta najveće aktivnosti, a aktivnost je trajala ukupno 3 sata. Potraga za matičnim tijelom ovih meteora prema orbitalnim elementima za sada nije dala rezultata. Novi meteorski roj je službeno upisan u Radnu listu meteorskih rojeva Međunarodne astronomske unije (IAU) pod brojem 1131 te je nazvan Listopadski zeta Perzeidi (OZP).

Globalna meteorska mreža je projekt izrastao iz Hrvatske meteorske mreže i danas na globalnoj razini broji više od 300 kamera u preko 30 zemalja svijeta. Pet od četrnaest meteora zabilježile su kamere Hrvatske meteorske mreže i to u Humu (Istra), Zadru, Virovitici, Đakovu, Ogulinu, Požegi te na Mosoru (Split), Čiovu, Korčuli i Hvaru na brdu Humac ponad Jelse.

Projekt Hrvatske meteorske mreže je proteklih godina dijelom financiran i održavan kroz Hrvatski astronomski savez odnosno Javne potrebe u tehničkoj kulturi Republike Hrvatske (Hrvatsku zajednicu tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja).

Više informacija o novom meteorskom roju moguće je pronaći na web stranici Meteornews.

Možda će vas zanimati

Svemir

Iznad Dalmacije sinoć je proletio meteor, priopćili su iz Hrvatskog astronomskog saveza. “Bio je sjajan, izgorio je negdje između Banja Luke i Bihaća i...

Svemir

Prema posljednjim proračunima astronoma, asteroid bi se trebao približiti Zemlji 2068. godine, a šansa da pogodi naš planet je 1 prema 150.000.

Svemir

Ovi signali spadaju među najfascinantnije misterije u svemiru.

Svemir

Astronomi su otkrili crnu rupu u Mliječnoj stazi toliko veliku da dovodi u pitanje postojeće modele razvoja zvijezda, objavili su u četvrtak znanstvenici. LB-1...