Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Hrvatska u znanosti

Hrvatski znanstvenici sudjeluju u gradnji najvećeg teleskopa na svijetu

Na kanarskom otoku La Palma gradi se najveći teleskop na svijetu, a u njegovoj izgradnji sudjeluju i stručnjaci iz naše zemlje. Riječ je o projektu vrijednom čak 300 milijuna eura.

Znanstvenici iz Hrvatske sudjeluju u gradnji najvećeg teleskopa na svijetu! Riječ je o projektu izgradnje niza Čerenkovljevih gama-teleskopa (CTA – Cherenkov Telescope Array), vrijednom čak 300 milijuna eura koji se grade na kanarskom otoku La Palmi.

Portal Novilist piše kako u gradnji sudjeluju znanstvenici iz 30 zemalja, među kojima su i djelatnici Sveučilišta u Rijeci – izv. prof. dr. Dijana Dominis Prester, dr. Tomislav Terzić i doc. dr. Željka Bošnjak i prof. dr. Saša Zelenika. Portal Dalmacijanews, pak, piše kako sudjeluju i Dr. sc. Dario Hrupec s Instituta Ruđer Bošković te profesor dr. sc. Nikola Godinović sa splitskog FESB-a.

Hrvati razvijaju posebnu kameru i rade na razvoju softvera

Na La Palmi će kod opservatorija Roque de los Muchachos tako biti izgrađen i opservatorij koji će omogućiti nove spoznaje o nekim od najekstremnijih i najsilovitijih događaja u svemiru te opažanje visokoenergijskog zračenja s dosad neviđenom preciznošću. Hrvatski znanstvenici rade na posebnoj kameri za precizni nadzor položaja glavne kamere LST-a, razvoju softvera za kontrolu kvalitete podataka i cjelokupnog detektorskog sustava te na Monte Carlo simulacijama koje su neophodne za odluku o konačnom broju i rasporedu teleskopa.

Čerenkovljevi teleskopi gama-zrake mjere učinke koje one stvaraju u interakcijama s molekulama Zemljine atmosfere pri čemu nastaju veliki pljuskovi čestica. Kozmičke gama-zrake omogućuju pak istraživanje fizikalnih procesa u svemiru u kojima se oslobađa najviše energije.

https://www.youtube.com/watch?v=dJsBvRF0wa8

Dodatne informacije i fotografije su dostupne na mrežnoj stranici:
http://www.iac.es/divulgacion.php?op1=16&id=989&lang=en

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Svemir

Zamislite vatromet nezamislivih razmjera koji traje već 170 godina bez prestanka. Jedan takav se zbiva iznad nas, ali radi se o smrti supermasivne Ete Carinae,...

Astronomija

Astronomi su, naime, zabrinuti da će sateliti poznate kompanije SpaceX “pokvariti” noćno nebo. Tijekom vikenda su astronomi i entuzijasti na nebu primijetili relativno nedavno...

Astronomija

Supermasivna crna rupa nalazi se u srcu većine galaksija, i nova studija predlaže kako su ove gladne kozmičke strukture mogle u konačnici definirati svoje...

Astronomija

Najveći svjetski radioteleskop veličine 30 nogometnih terena počeo je s radom, tražit će inteligentni život u svemiru.

Oglašavanje