Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Svemir

Hubbleova teorija o svemiru

Što to znači kada znanstvenici kažu da se svemir širi ?

Kada znanstvenici govore o širenju svemira, oni zapravo žele reći da svemir svakim danom sve više raste, počevši od njegova nastanka, dakle Velikog praska.

Galaksije izvan naše, se sve više udaljavaju od nas, a one koje su najudaljenije kreću se najbrže. To znači da bez obzira na kojoj se galaksiji nalazite, sve se druge galaksije odmiču od vas.

Međutim, galaksije se ne kreću sa svemirom, oni se kreću u njemu, jer se svemir također kreće. Drugim riječima, svemir nema središte; sve u njemu se odmiče od svega ostalog. Tako se svaki njegov djelić širi, možda i u beskonačnost. Svemir obuhvaća sve što postoji, od najmanjeg atoma do najveće galaksije;  Dio svemira za kojeg znamo se zove vidljivi svemir, to je područje oko Zemlje iz kojega je svjetlost imala vremena doći do nas.

Poznata analogija, uspoređuje širenje svemira sa tijesta za kruh u kojem se nalaze grožđice. Dok se kruh diže i širi, grožđice se kreću udaljavaju jedna od druge, ali još uvijek ostaju u tijestu. U slučaju svemira, tamo se mogu pojaviti grožđice koje više ne možemo vidjeti jer su se tako brzo odmakle da njihova svjetlost nikada nije stigla na Zemlju. Na sreću, gravitacija kontrolira stvari na lokalnoj razini i održava naše grožđice zajedno.

Tko je to shvatio?

Američki astronom Edwin Hubble otkrio je svoja zapažanja davne 1925. godine i prvi je pokazao da se svemir širi. Tvrdio je da postoji izravna veza između brzine udaljenih galaksija i njihove udaljenosti od Zemlje. Ovo je sada poznato kao Hubbleov zakon. Hubbleov svemirski teleskop dobio je ime po njemu, a jedinstveni broj koji opisuje brzinu kozmičke ekspanzije naziva se Hubbleova konstanta.

Dakle, da li je svemir beskonačan?

Lakše je objasniti početak svemira i teoriju Velikog praska, nego razgovarati o tome kako će svemir završiti. Moguće je da će svemir trajati zauvijek, ili da će možda u suprotnom scenariju od  Velikog praska. Sve do nedavno, kozmolozi (znanstvenici koji proučavaju svemir) pretpostavljali su da je brzina širenja svemira usporena zbog učinaka gravitacije. Međutim, trenutna istraživanja pokazuju da se svemir može proširivati beskonačno. No, istraživanja se nastavljaju.

Nastavi čitati
Advertisement

Više u Svemir

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh