Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Biljke i životinje

I majmuni znaju uživati u toplicama

Japanskim makaki majmunima se tako reducira stres

Tko ne voli spa dan? Malo opuštanja i namakanja u vrućim bazenima definitivno može smanjiti stres nakupljen dnevnom rutinom. Ispada da se ovaj užitak proteže i na neke majmune.

Svjedočimo tome kako japanski makaki majmuni uživaju u vrućim kupkama već zadnjih 55 godina, ponašanje je to za koje znanstvenici misle da pomaže životinjama reducirati stres hladnih uvjeta života.

Istraživanje je objavljeno u Primatima, koji je službeni časopis Japanskog centra za majmune.

Opuštajuće kupke u izvorima vruće vode, koje su priznate u cijelom svijetu, očigledno nisu blagotvorne samo za ljude, no kako i zašto neki majmuni koriste njihove prednosti?

Japanski snježni majmun, poznat pod imenom Nihonzaru (japanski makaki) voli se, naime, kupati u izvorima vruće vode u japanskoj regiji Nagano u središtu zemlje. Tamo često dolaze turisti fotografirati životinje.

Dugo vremena se vjerovalo kako se boravkom u vrućoj vodi ti majmuni pokušavaju ugrijati u tijeku hladnih zimskih mjeseci, jer je regija često prekrivena snijegom. Međutim, znanstvenici Istraživačkog instituta primata sveučilišta Kyota, koji su proučavali 12 makaki ženki 2014. u parku majmuna Jigokudani Yaen-Koen u Naganu, zaključili su da to ipak nije jedini razlog.

Za tu studiju, objavljenu ovog tjedna, oni su analizirali ponašanja majmuna tijekom kupki i skupljali izmet kako bi izmjerili u njemu udio glukokortikoida, hormona čija koncentracija raste kako raste i razina stresa.

Zaključili su kako je razina stresa kod ispitanih majmuna prosječno 20 posto niža nakon kupke. “Studija je pokazala kako kupke na izvorima ugodne vruće vode nisu blagodatne isključive za ljude, nego i za japanske makaki majmune”, zaključila je Rafaela Sayuri Takeshita, jedna od autorica navedene studije.

Ona smatra kako bi kupke također mogle imati pozitivne učinke na njihovu plodnost. “Namjeravamo proučiti vezu između tih kupki, njihove reprodukcije i životnog vijeka”, dodala je.

Nastavi čitati
Advertisement

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Biljke i životinje

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh