Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

I vampirski šišmiši se distanciraju i izoliraju jedni od drugih kad su bolesni

Čini se da ljudska bića nisu jedina vrsta na našem planetu koja prakticira socijalno distanciranje kao odgovor na širenje zaraznih bolesti. Nova istraživanja otkrila su da se šišmiši izoliraju od ostalih članova kolonije kad se osjećaju bolesno.

Sebastian Stockmaier sa Sveučilišta u Teksasu pojašnjava kako su vampirski šišmiši izuzetno društveni. On tvrdi da ti šišmiši ostvaruju snažne veze ne samo sa svojim srodnicima, već i s drugim članovima njihove kolonije, gradeći odnose kroz brigu i dijeljenje hrane. No, to nije slučaj kad su bolesni.

Grupa istraživača iz Sjedinjenih Američkih Država, pod vodstvom Stockmaiera, proučila je ponašanje vampirskih šišmiša kad su bolesni. Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of Animal Ecology.

Vampirski šišmiši žive u kolonijama sa stotinama pa i tisućama jedinki ove vrste. Socijalizacija je ključna stavka njihove strategije preživljavanja jer se brinu jedni o drugima uz obostrano korisna ponašanja.

Istraživanja su pokazala da neki šišmiši ostaju u spiljama, dok ostali odlaze u lov, a potom dijele hranu. Međutim, ako “lijeni” šišmiši samo koriste prednosti dijeljenja hrane, obrok im mogu uskratiti oni koji provode više vremena u lovu.

Stockmaier i drugi istraživači najviše su se usredotočili na bolesne šišmiše koji troše puno više energije na borbu protiv infekcije nego na druge aktivnosti.

Istraživači su pratili socijalno ponašanje male zatvorene kolonije vampirskih šišmiša u Panami. Šišmišima su ubrizgali bakteriju koja je stimulirala njihov imunološki sustav i učinila ih bolesnima, tako da im je nedostajalo energije za osnovne aktivnosti.

Bolesni šišmiši tako su dobivali sve manje hrane od zdravih šišmiša, s obzirom na to da su bili manje aktivni u lovu. Stoga bi se bolesni šišmiši morali izolirati i sami ići u lov. Međutim, zanimljivo je da, bez obzira na zarazu, majke i dalje hrane svoje potomstvo. To pokazuje da, iako bolest može učiniti šišmiše letargičnim i manje sklonim druženjima, to ih ne sprječava da i dalje ostaju bliski s članovima “obitelji”.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

To bi moglo uputiti znanstvenike na korake koje bi trebali poduzeti kako bi došli do lijeka protiv koronavirusa.

Bakterije i virusi

Novi rezultati se odnose na štakore, koji su popularno jelo u Vijetnamu, a love ih na rižinim poljima.

Bakterije i virusi

Obavljeno je novo istraživanje u kojem je 25 šišmiša bilo pozitivno na novi tip koronavirusa nazvan BtCoV, piše Russia Today. Lokalni mediji pišu da...

Oboljenja i poremećaji

Rezultati istraživanja instituta Caltech nadodaju se na sve veći broj istraživanja koja sugeriraju da se Parkinsonova bolest cijelo vrijeme razmatra na pogrešan način. Parkinsonova...

Oglašavanje