Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zemlja

Iduće godine u Central Parku prve statue žena

U Central Parku se nalaze statue dvadeset i trojice muškaraca koji su ostavili trag u američkoj povijesti, no grad New York još nije odao počast postignućima američkih žena.

Ta bi se nepravda trebala ispraviti iduće godine. Gradsko povjerenstvo prošli je tjedan donijelo odluku o postavljanju statua u čast triju pionirki u borbi za ženska prava: Susan B. Anthony, Elizabeth Cady Stanton i Sojourner Truth.

Statua Sojourner Truth, američke abolicionistice i bivše ropkinje koja je u državi New York bila ulična propovjednica, držeći govore protiv ropstva i o pravima žena, dodan je tek nakon kritika Afroamerikanki koje su isprva bile isključene iz cijelog projekta.

Kipovi bi trebali biti podignuti u kolovozu iduće godine kada se obilježava sto godina otkako su žene u Sjedinjenim Državama dobile pravo glasa.

Djelo umjetnice Meredith Bergmann bit će presedan u 166 godina starom parku u kojemu nema skulptura kojima bi se odala počast ženama, no ako njime prošećete pronaći ćete niz izmišljenih likova poput animiranog lika Majke guske ili Alise u zemlji čudesa.

Tri američke heroine pridružit će se statuama Kristofora Kolumba, Alexandera Hamiltona, Williama Shakespearea i sir Waltera Scotta.

Povjerenstvo za dizajn, koje odlučuje o postavljanju umjetničkih djela u gradskome vlasništvu, prošli je ponedjeljak između devedeset i jednoga pristiglog prijedloga glasalo za umjetničko rješenje Meredith Bergmann.

“Nadam se da će sve ljude, osobito mlade, nadahnuti skulptura triju žena različitih rasa, različite vjere i ekonomskog statusa koje su zajedno angažirane na promjenama u svijetu”, kazala je Bergmann.

Možda će vas zanimati