Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Geografija i geologija

Idući veliki potres u SAD-u neće biti New Madrid

Ovog prosinca obilježena je dvjestogodišnjica potresa koji su se dogodili u New Madridu na prijelazu 1811. – 1812., poznatih i kao najveći poznati potresi u središnjem dijelu SAD-a.

Sada, na temelju zapisa o potresima u Kini, istraživač sa Sveučilišta Missouri kaže da potresi u središtima kontinenata imaju tendenciju pomicanja duž rasjednih sustava te bi se idući veliki potres u središnjem dijelu SAD-a mogao javiti negdje drugdje umjesto duž rasjeda New Madrida. Mian Liu, profesor geoloških znanosti na Koledžu za umjetnost i znanost pri Sveučilištu Missouri, pregledao je zapise iz Kine, gdje se potrese bilježilo i opisivalo kroz proteklih 2000 godina. Na svoje iznenađenje, otkrio je da se u tom vremenskom razdoblju veliki potresi nikad nisu javljali dvaput na istom mjestu. „U sjevernoj Kini, gdje se veliki potresi javljaju relativno često niti jedan se potres nije ponovio na istom dijelu rasjeda u posljednjih dvije tisuće godina“ kaže Liu. „Stoga moramo promotriti cijelu sliku rasjeda koji su u međusobnoj interakciji, umjesto da se usmjerimo samo na rasjede na kojima su se u bližoj prošlosti dogodili veliki potresi.“

Potresi u središnjim dijelovima kontinenata, poput onih koji su se dogodili duž rasjeda New Madrida, javljaju se na kompliciranom sustavu rasjeda u međudjelovanju koji su rašireni diljem velike regije. Veliki potres na jednom rasjedu može povećati pritisak na ostalim rasjedima te povećava mogućnost javljanja velikih potresa na njima. Veliki rasjedi mogu mirovati tisućama godina i zatim se probuditi na kratko razdoblje aktivnosti. Zajedno s koautorima Seth Steinom, profesorom geo i planetarnih znanosti sa Sveučilišta Northwestern te Hui Wangom, istraživačem Kineske uprave za potrese, Liu smatra da će ovo otkriće dati vrijedne informacije o zakonitostima potresa u središnjem i istočnom dijelu Sjedinjenih država, sjeverozapadnoj Europi i Australiji. Rezultati su objavljeni u časopisu Lithosphere.

„Na rasjedi New Madrida u središnjem dijelu SAD-a, primjerice, bilo je tri do četiri većih potresa tijekom 1811. – 1812., a možda i nešto više u proteklih tisuću godina. To je potaknulo znanstvenike na uvjerenje da ih se sprema još više“ kaže Stein. „Međutim, mjerenja visoke preciznosti putem Globalnog pozicijskog sustava (GPS) u protekla dva desetljeća otkrila su da ne postoji nikakvo značajnije naprezanje na području New Madrida. Rezultati iz Kine impliciraju da se možda serija velikih potresa kod New Madrida prekida, kako će se pritisak s vremenom premjestiti na drugi rasjed.“ Dok ova studija pokazuje se potresi u središtima kontinenata više javljaju slučajno nego što se prethodno smatralo, istraživači vjeruju da im to zapravo pomaže kako bi bolje razumjeli ove seizmičke pojave.

„Stope energije potresa koja se oslobađa u velikim rasjednim zonama u sjevernoj Kini su komplementarne“ kaže Wang. „Povećano oslobađanje seizmičke energije u jednoj rasjednoj zoni praćeno je smanjenim oslobađanjem energije u drugoj. To znači da se rasjedne zone mehanički spajaju.“ Proučavanje spajanja rasjeda pomoću GPS izmjera, povijesti potresa i računalnih simulacija omogućit će znanstvenicima bolje razumijevanje zagonetnih potresa u središtima kontinenata. „Ono što smo otkrili o potresima u središtima kontinenata neće nam olakšati prognoziranje potresa, no trebalo bi u tome pomoći“ kaže Liu.

Izvor: University of Missouri-Columbia

1 komentar

1 komentar

  1. komunjara

    1 srpnja, 2012 u 12:30 am

    Ako bude srece nestat ce cjeli SAD-e

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Geografija i geologija

U posljednja dva tjedna zabilježeno je čak devet potresa širom svijeta. Neki od njih su bili veoma razorni i odnijeli su desetine života sa...

Geografija i geologija

Već stoljećima ljudi primjećuju čudne pojave prije velikih potresa, a jedna od njih je i svjetlost koju isijavaju brdski grebeni i planinski vrhovi. Izvještaji...

Geografija i geologija

Koliko je Zemlja usporila mogu izmjeriti samo najosjetljiviji instrumenti, ali posljedice su jezive.

Oglašavanje