Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Društvene znanosti

IEA: Do 2024. 50 posto više energije iz obnovljivih izvora

LONDON – Globalni obnovljivi izvori energije trebali bi porasti za 50 posto u narednih pet godina, zahvaljujući prvenstveno ugradnji solarnih fotonaponskih (PV) panela na kuće, zgrade i industrijske objekte, prema podacima Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Ukupni kapacitet obnovljive energije povećat će se za 1,2 teravata (TW) do 2024. godine od 2,5 TW prošle godine, što je ekvivalent trenutnom ukupnom instaliranom kapacitetu električne energije u Sjedinjenim Državama, javlja Reuters.

Solarni PV paneli činit će gotovo 60 posto tog rasta, a offshore vjetroelektrana 25%, navodi se u godišnjem izvještaju IEA-e o globalnoj obnovljivoj energiji.

Udio obnovljivih izvora energije u ukupnoj proizvodnji električne energije predviđa se da će porasti sa 26 posto danas na 30 posto 2024. godine.

Pad cijena ove tehnologije i učinkovitije vladine politike pridonijeli su povećanju projekcija za razvoj kapaciteta OIE u odnosu na prošlogodišnje izvješće, navela je IEA.

“Obnovljivi izvori energije su već drugi najveći izvor električne energije u svijetu, ali njihov razvoj i dalje treba ubrzati ako želimo postići dugoročne klimatske ciljeve i poboljšati kvalitetu zraka i pristup energiji”, rekao je Fatih Birol, izvršni direktor IEA-e.

“Kako troškovi i dalje padaju, imamo sve više razloga za sve više razmještanja solarnih fotonaponskih panela”, dodao je.
Trošak proizvodnje električne energije iz PV solarnih sustava instaliranih na kućama, poslovnim zgradama i industrijskim objektima već je pao ispod maloprodajnih cijena električne energije u većini zemalja.

Očekuje se da će se troškovi proizvodnje električne energije iz solarnih PV panela dodatno smanjiti za 15 do 35 posto do 2024. godine, što čini upotrebu ove tehnologije još privlačnijom, procjenjuje IEA.

Međutim, potrebne su političke i tarifne reforme u ovom području kako bi se osigurao održiv rast fotonaponske energije i izbjegli poremećaji na tržištu i rastuće cijene električne energije, navodi se u izvješću.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Sadašnji nosivi uređaji za svoj rad trebaju baterije, ali to bi se uskoro moglo promijeniti. Novi moderni uređaji možda bi mogli raditi bez ograničenja,...

Zdravlje i Medicina

Otkrivamo vam 10 dobrobiti hladnog vremena zbog kojih još više volimo jesen i zimu.

Ekologija i okoliš

Tvrtka Apple je prošlog mjeseca najavila da želi postati potpuno ugljično neutralna do 2030. godine.

Fizika

Termodinamika se bavi proučavanjem topline i energije. U njenom središtu su zakoni koji opisuju kako se energija kreće unutar sustava, bio da je riječ...

Oglašavanje