Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Društvene znanosti

IEA: Do 2024. 50 posto više energije iz obnovljivih izvora

LONDON – Globalni obnovljivi izvori energije trebali bi porasti za 50 posto u narednih pet godina, zahvaljujući prvenstveno ugradnji solarnih fotonaponskih (PV) panela na kuće, zgrade i industrijske objekte, prema podacima Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Ukupni kapacitet obnovljive energije povećat će se za 1,2 teravata (TW) do 2024. godine od 2,5 TW prošle godine, što je ekvivalent trenutnom ukupnom instaliranom kapacitetu električne energije u Sjedinjenim Državama, javlja Reuters.

Solarni PV paneli činit će gotovo 60 posto tog rasta, a offshore vjetroelektrana 25%, navodi se u godišnjem izvještaju IEA-e o globalnoj obnovljivoj energiji.

Udio obnovljivih izvora energije u ukupnoj proizvodnji električne energije predviđa se da će porasti sa 26 posto danas na 30 posto 2024. godine.

Pad cijena ove tehnologije i učinkovitije vladine politike pridonijeli su povećanju projekcija za razvoj kapaciteta OIE u odnosu na prošlogodišnje izvješće, navela je IEA.

“Obnovljivi izvori energije su već drugi najveći izvor električne energije u svijetu, ali njihov razvoj i dalje treba ubrzati ako želimo postići dugoročne klimatske ciljeve i poboljšati kvalitetu zraka i pristup energiji”, rekao je Fatih Birol, izvršni direktor IEA-e.

“Kako troškovi i dalje padaju, imamo sve više razloga za sve više razmještanja solarnih fotonaponskih panela”, dodao je.
Trošak proizvodnje električne energije iz PV solarnih sustava instaliranih na kućama, poslovnim zgradama i industrijskim objektima već je pao ispod maloprodajnih cijena električne energije u većini zemalja.

Očekuje se da će se troškovi proizvodnje električne energije iz solarnih PV panela dodatno smanjiti za 15 do 35 posto do 2024. godine, što čini upotrebu ove tehnologije još privlačnijom, procjenjuje IEA.

Međutim, potrebne su političke i tarifne reforme u ovom području kako bi se osigurao održiv rast fotonaponske energije i izbjegli poremećaji na tržištu i rastuće cijene električne energije, navodi se u izvješću.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Klima

U svijetu gdje je svaka sekunda važna, zanimljiva je činjenica da nas upravo promjena oblika našeg planeta Zemlje može dovesti do prave male revolucije...

Društvene znanosti

Uskrs je, bez sumnje, jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana, obilježavajući uskrsnuće Isusa Krista iz mrtvih. Ova temeljna vjerska priča nije samo srž kršćanstva, već...

Planete i mjeseci

Pozdrav, svemirski entuzijasti! Jeste li čuli za najnovije vijesti iz svemira? Znanstvenici su otkrili da Mars nije sam na svojem putovanju oko Sunca. Da,...