Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Psihologija

Igra s unucima produljuje život bakama i djedovima

Foto: Pixabay

Znanstvenici su ponovno potvrdili da čuvanje unuka produljuje život bakama i djedovima.

Berlinska studija je pokazala rezultate koji svjedoče kako one bake i djedovi koji se brinu o unucima imaju za 37% manji rizik da prerano umru. Uspoređivali su ih s njihovim vršnjacima koji nisu provodili vrijeme čuvajući unuke.

Studija je, naime, pratila 500 ljudi koji su stariji od 70 godina. Testirani su i intervjuirani svake dvije godine u razdoblju od 1990. do 2009. godine.

Na kraju istraživanja se pokazalo kako je čak 50% pripadnika “baka servisa” bilo živo i 10 godina nakon prvog intervjua. 50% pripadnika druge grupe, onih koji nisu čuvali unuke, je umrlo već u prvih 5 godina od samog početka studije.

“Ova studija jasno pokazuje kako unuci dobro utječu na bake i djedove, produžujući im život. Zašto je to tako, konkretno još ne znamo”, tvrdi jedan od znanstvenika koji su sudjelovali u studiji, dr. David Coall.

Gerijatar Ronan Factora tvrdi kako se razlog skriva u smanjenju stresa. „Postoji poveznica između brige za djecu i smanjenja stresa. To znači kako čuvanjem djece ne pomažete samo toj djeci i njihovim roditeljima već i sebi samima.“

Ispada kako je dobrobit obostrana. Oxfordska studija provedena na 1500 djece je bila pokazala kako bake i djedovi također pozitivno utječu na svoje unuke. Djeca koja osjete ljubav baka i djedova kasnije imaju najmanje problema s ponašanjem i emocionalnom stabilnošću.

Iako sve dosadašnje studije potvrđuju korisnost druženja s djecom, stručnjaci naglašavaju da je uvijek potrebna prava ravnoteža. Naime, previše vremena provedenog s djecom može i povećati stres te potrošiti puno energije tako da kasnije može postojati osjećaj umora i istrošenosti.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Društvene znanosti

Izmjerene razine kortizola govore sve

Zdravlje i Medicina

Zabrinuti ste da ćete se poroditi kada budete sami i da nećete stići u bolnicu? Iako su izgledi za to vrlo mali, korisno je...

Psihologija

Prema jednom istraživanju, unuci koji imaju blisku emocionalnu povezanost sa svojim bakama imaju manje šanse da budu depresivni u budućnosti. Na sreću, bake imaju...

Društvene znanosti

Svi znamo da se djeca vole igrati. Ali moramo biti svjesni i da je za razvoj djece igra neophodna. Slobodna, neorganizirana igra pomaže djeci...

Oglašavanje