Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Mikrobiologija

Ima li smisla raditi analizu urina prije operacije?

Foto: Unsplash/CDC

Pacijenti uglavnom prije operacije ili nekog drugog operativnog zahvata prolaze kroz rutinsku analizu urina. Urin se ponajprije testira za dokazivanje infekcije, no kako stvari stoje, potpuno beskorisno. Istraživači navode da ovi testovi, ne samo da troše novac i resurse, nego izlažu pacijente potencijalnoj šteti i mogu pogoršati trajni problem rezistencije na antibiotike.

Liječnik u pravilu treba pacijenta naručiti na analizu urina ako sam pacijent ima znakove i simptome urinarne infekcije. Ti simptomi uključuju vrućicu i bol, odnosno peckanje pri mokrenju. Analiza urina kod pacijenata bez simptoma se smatra nepotrebnom, s obzirom da ako se i dokaže prisutnost bakterija, takva infekcija ne zahtjeva liječenje (pod uvjetom da je bez simptoma).

Pacijenti se nepotrebno šalju na analize urina

Pacijenti koji su zakazani za operaciju, nerijetko moraju odraditi analizu urina. Oni s abnormalnim nalazima se mogu liječiti antibioticima. Mnogi liječnici rade takvu praksu prije operacija zbog straha da bi neidentificirana urinarna infekcija mogla rezultirati komplikacijama nakon operacije. Noviji dokazi upućuju da za to nema nikakve potrebe te nove smjernice Američkog društva za zarazne bolesti također ne preporučaju analizu urina kod asimptomatskih pacijenata.

Ovo istraživanje je obuhvatilo jako veliki broj pacijenata, njih čak 13.169.656. Pacijenti su bili naručeni na neki operativni postupak tijekom razdoblja od 2007. do 2017. godine. Zahvati su podijeljeni u 14 kategorija, poput operacije dojke, operacije kralježnice i druge.

Što pokazuju rezultati?

Tim je otkrio da je 25% pacijenata koji su imali ove zahvate podvrgnuto analizi urina najkasnije 30 dana prije operacija. Unutar ove skupine, istraživači su otkrili da je samo mali dio (11%) imao dokumentirane indikacije u skladu s infekcijom urinarnog trakta prije njihovih zahvata, što ukazuje na to da je analiza urina odgovarajuća. U preostalih 89% postupaka, analiza urina izvedena je nepotrebno. Ono što je još više zabrinjavajuće, analiza je pokazala da je između 5,8% i 28,0% pacijenata koji su imali urinarne analize bez vjerojatnih naznaka infekcije urinarnog trakta, dobilo recepte za antibiotike, ovisno o tome koji su postupak imali.

Ovi recepti za antibiotike su nepotrebni i izlažu pacijente potencijalnoj šteti. Ukupna potrošnja na neodgovarajuće analize urina identificirane u ovoj studiji iznosila je gotovo 50 milijuna dolara. Ovaj trošak ne uključuje propisivanje antibiotika i brojne druge faktore.

Možda će vas zanimati