Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost

Imam simptome trudnoće, a nisam trudna!

Jesam li trudna? To je uobičajeno pitanje za one koji pokušavaju začeti i za one koji su zabrinuti zbog neplanirane trudnoće. Možda imate neke simptome i pitate se mogu li biti znakovi trudnoće, međutim to nije uvijek jednostavno za razlučiti.

Prvi problem je u tome što prvi znakovi trudnoće variraju od žene do žene, a drugi izazov je činjenica da se ne osjeća svaki simptom tijekom svake trudnoće.

Alternative prvim znakovima trudnoće: američka udruga za trudnoću proučila je prve znakove trudnoće koji su se najčešće prijavljivali. Nakon usporedbe i istraživanja dostupnih podataka, uspjeli smo identificirati neke od najčešćih uzroka ovih simptoma (osim trudnoće).

Propuštena menstruacija

Radi se o najčešće prijavljenom prvom znaku trudnoće. Međutim, ovaj je simptom može biti posljedica nekog drugog uzorka, kao što su:

 • Prekomjerno dobivanje ili gubitak težine
  • Umor ili iscrpljenost
  • Hormonska neravnoteža
  • Napetost i stres
  • Promjena hormonske kontracepcije
  • Razne bolesti
  • Dojenje
 • MučninaMučnina ili jutarnja mučnina je drugi najčešće prijavljen rani simptom trudnoće. Ovaj znak trudnoće također se može objasniti raznim drugim uzrocima:
  • Trovanje hranom
  • Napetost i stres
  • Promjena hormonske kontracepcije
  • Ostale bolesti želuca

  Osjetljive dojke ili razne promjene

  Promjene u dojkama , uključujući oticanje, osjetljivost ili nelagodu, treći je najčešći rani znak trudnoće. Ovaj se simptom se također može objasniti sljedećim uzrocima:

  • Hormonska neravnoteža
  • Promjena hormonske kontracepcije
  • obilna menstruacija

  Umor: Umor je četvrti najčešći simptom rane trudnoće. U nastavku je popis mogućih uzroka umora:

  • Napetost ili stres
  • Iscrpljenost
  • Depresija ili druge tegobe vezane za mentalno zdravlje
  • Uobičajena prehlada ili gripa
  • Alergije ili druge bolesti
  • Nedostatak sna

 

Glavobolja

Alternativni uzroci uključuju dehidraciju, pretjerani unos kofeina, menstruaciju, naprezanje očiju, stres i druge bolesti.

Često mokrenje

Neka alternativna objašnjenja uključuju infekcije mokraćnog sustava i dijabetes, drugi potencijalni uzroci uključuju povećanje unosa tekućine ili upotrebu diuretika.

Spotting

Lagano krvarenje može biti uzrokovano menstruacijom, promijenjenom menstruacijom, promjenom hormonske kontracepcije, infekcije ili abrazije zbog spolnog odnosa.

Žudnja za hranom ili averzija na neku hranu

Ovaj simptom može se pripisati lošoj prehrani, nedostatku hranjivih tvari, stresu, depresiji, tjeskobi, određenim bolestima, itd….

Tamnjenje bradavica

Ovaj simptom trudnoće ima manje alternativnih uzroka. Međutim, to može biti rezultat hormonske neravnoteže ili rezidualnih učinaka prethodne trudnoće.

Kao što možete vidjeti, svaki od znakova trudnoće može se objasniti i drugim uzrocima. Ako imate simptome trudnoće, najbolje je napraviti test. Ako imate bilo koji od gore navedenih simptoma trudnoće, preporučujemo da poduzmete sljedeće korake …

Pratite ovulaciju čak i ako imate neredovite menstruacije

Mnoge buduće majke često se pitaju “Kako mogu pratiti ovulaciju ako imam neredovitu menstruaciju?”. Ovo pitanje je vrlo uobičajeno i postoji više rješenja. Neredovita menstruacija stvara izazov u praćenju ovulacije, kako bi znali kada je najpovoljnije vrijeme za začeće. Dobra vijest je da je to itekako moguće: možete pratiti svoju ovulaciju uz dobru preciznost zahvaljujući napretku moderne medicine.

Pratite ciklus- Iako je vaš ciklus nepravilan, dobro je pratiti ga na kalendaru iz nekoliko razloga. Prvo, možete primijetiti neke tragove koji vam daju uzorak. Drugo, ako imate problema s plodnošću, podaci iz vaših napora za praćenje su vrijedne informacije koje možete podijeliti sa svojim ginekologom ili specijalistom za plodnost.

Cervikalna sluz – Cervikalna sluznica tijekom prvih nekoliko dana nakon menstrualnog ciklusa bit će suha. Kako se približavate ovulaciji, cervikalna sluz će biti bogata, skliska, bistra i rastezljiva. Mnoge žene uspoređuju konzistenciju s onom od bjelanjaka.

Bazalna tjelesna temperatura – Vaša tjelesna temperatura mijenja se s početkom ovulacije. Ako pratite svoju bazalnu tjelesnu temperaturu, uočit ćete nagli porast temperature zbog ovulacije.

Luteinizirajući hormon (LH) Prisutno je povećanje prisutnosti ovoga hormona u urinu u periodu od 24 do 48 sati prije ovulacije. Postoje razni alati koji otkrivaju ovo povećanje i omogućuju vam da znate da ovulirate. Kako vam kompleti za predviđanje ovulacije pomogne identificirati i potvrditi kada ovulirate, trebali biste to zabilježiti u kalendaru.

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako baterija funkcionira tema je koja postaje sve važnija u našem svakodnevnom životu. Od pametnih telefona i prijenosnih računala do električnih automobila i pametnih...

Računarstvo i internet

Kvantna tehnologija je fascinantno područje koje koristi principe kvantne fizike za stvaranje novih i moćnih alata. Za razliku od klasične tehnologije, koja se oslanja...

Psihologija

Psihološki eksperimenti često otkrivaju fascinantne uvide u ljudsko ponašanje, ali također mogu podići ozbiljna etička pitanja. Iako su mnogi poznati psihološki eksperimenti pridonijeli našem...

Geografija i geologija

Oceani, koji pokrivaju više od 70% površine Zemlje, predstavljaju najveću i najmanje istraženu zonu našeg planeta. Unatoč svojoj ogromnoj veličini, manje od 5% oceanskog...