Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Psihologija

Imati cilj i svrhu u životu je bitno za zdravlje

Foto: Pixabay

Ako u životu imate neki cilj i svrhu, to je blagotvorno za mentalno i za tjelesno zdravlje. Naime, jedna studija, objavljena u časopisu JAMA, sugerira kako je život sa svrhom povezan s manjim rizikom prijevremene smrti osoba starijih od 50 godina.

Skupina znanstvenika sa sveučilišta Michigan analizirala je podatke gotovo 7 tisuća ljudi starijih od 50 godina, uključenih u studiju još 1992. godine. Psihološki upitnik rješavali su 2006. godine.

Sudionici studije su trebali rangirati svoje osjećaje prema rečenicama poput: “uživam u planovima za budućnost i radu da bih ih ostvario” i “moje svakodnevne aktivnosti često mi se čine trivijalnima i nevažnima”.

Dobiveni odgovori uspoređeni su sa stopama smrtnosti sudionika u narednih 5 godina. Oni s najnižim rezultatima ocjene svrhe u životu imali su više nego dvostruku vjerojatnost da će umrijeti (bilo od srčanih problema ili bolesti krvi tijekom razdoblja praćenja) u usporedbi sa sudionicima s najvišim rezultatima.

Rezultati su ostali jednako održivi i nakon što su u obzir uzeti čimbenici koji su im mogli utjecati na smisao života i rizik od smrti, kao primjerice depresija.

Foto: Pixabay

Sljedeći korak istraživanja pokazat će jesu li intervencije za povećanje životne svrsishodnosti doista djelotvorne i vode li do pozitivnih zdravstvenih ishoda te bolje kvalitete života.

Postoji nekoliko razloga zašto život sa svrhom može djelovati na produljenje životnog vijeka. Dosadašnja istraživanja pokazala su kako veće blagostanje i svrsishodno življenje smanjuju aktivaciju gena koji potiču upale u tijelu.

Upala je povezana s većim rizikom od ranije smrti. Jača svrha i cilj u životu povezani su s nižim razinama kortizola, tj. hormona stresa i nižim razinama upalnih molekula u tijelu.

Kronična i životno ugrožavajuća bolest, inače, može potaknuti ljude da imaju niži životni cilj. Nakon što su isključili kronično bolesne ljude, rezultati su i dalje bili jednaki.

Možda će vas zanimati

Wellness i prehrana

Zamislite da je lako nagovoriti ljubitelje mesa da zamijene svoj životni stil sveždera s vegetarijanskim. Što bi takva promjena značila za Zemljin okoliš i...

Wellness i prehrana

Gotovo 60% Amerikanaca, Australaca i Europljana bavi se nekom fizičkom aktivnošću. Znanstvena recenzija iz 2015. godine pokazala je da su podaci o dugoročnom utjecaju...

Znanost

U današnjem društvu pojava depresije je sve učestalija. Ubrzan način života i stresne životne situacije mogu pojedincima predstavljati veliki teret zbog čega se javljaju...

Wellness i prehrana

Znanstvenici s britanskog Sveučilišta u Warwicku proučavali su blagotvorne učinke jagoda na kardiovaskularno zdravlje ljudi, osobito na to kako jagode mogu spriječiti razvoj bolesti...