Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

Imunološki odgovor je krivac za nedostatak zraka nakon COVID-19

Foto: Pixabay

Izgleda da bi dugotrajna imunološka aktivnost u plućima mogla biti uzrok dugotrajnog nedostatka zraka nakon COVID-19.

To je zaključak novog istraživanja temeljenog na iskustvima 38 pacijenata koji su prethodno bili hospitalizirani s teškim COVID-19.

Rad je objavljen u časopisu Immunity. Rezultati sugeriraju da bi pacijenti mogli imati promijenjen „krajolik“ imunoloških stanica u dišnim putevima. S pozitivne strane, preliminarni rezultati ukazuju na to da bi se takva oštećenja s vremenom mogla ispraviti.

Istraživači navode da njihove nalaze treba potkrijepiti veća studija, ali sugeriraju da bi oporavak od bolesti mogao biti ubrzan tretmanima koji djeluju imunosupresijski i smanjuju upalu.

Istraživači navode da su navedeni pacijenti imali izraziti nedostatak zraka i po nekoliko mjeseci nakon infekcije. Testiranjem tih pacijenata utvrđena je prisutnost abnormalnih imunoloških stanica u dišnim putevima. Sljedeći korak je utvrditi postoji li adekvatan tretman kako bi se smanjila imunološka aktivnost navedenih stanica a da se pritom isprave simptomi nedostatka zraka.

Što pokazuju prošla istraživanja?

Ovo nije prvo istraživanje koje je analiziralo nedostatak zraka kod COVID-19, ali su se prethodne studije temeljile na analizi krvi, ne na samom morfološkom nalazu na plućima. Ovo istraživanje je koristilo CT skenove pluća i koliko dobro pluća funkcioniraju. Osim toga, analizirali su uzorke tekućine iz pluća i uzorke krvi kako bi utvrdili prisutnost gotovo 500 proteina.

Osim spomenutih 38 pacijenata, u studiju je bilo uključeno i 29 zdravih dobrovoljaca kao kontrolna skupina. Analizirali su pacijente tri do šest mjeseci nakon što su napustili bolnicu. Rezultati pokazuju da je u plućima pacijenata koji su preboljeli bolest, 3 mjeseca nakon, pronađeno više imunoloških stanica nego kod zdravih ispitanika. S druge strane, nalazi u krvi su bili više-manje jednaki.

Iako su imunološke stanice u plućima varirale za svakog pacijenta nakon COVID-19, svi su imali višu razinu imunoloških stanica povezanih sa staničnom smrću, oštećenjem epitela i popravkom tkiva.

Možda će vas zanimati

Oboljenja i poremećaji

Štucanje je iritantan, no ipak bezopasan aspekt života. Barem većinu vremena i za većinu ljudi. Ovi nehotični ispadi respiratornog sustava imaju tendenciju pojaviti se...

Zdravlje i Medicina

Znanstvenici donose novo istraživanje koje ukazuje na to da većina ljudi ima imunitet dovoljno jak da spriječi upalu pluća uzrokovanu SARS-CoV-2. Iako su uspjeli...

Genetika

Kako bi se proširila tehnologija za modificiranje gena i njihove ekspresije, znanstvenici su razvili CRISPR sustav koji cilja RNA umjesto DNA. Ove kemijski modificirane...

Oboljenja i poremećaji

Znanstvenici su identificirali novu potencijalnu terapiju za COVID-19. Radi se o biološkoj tvari koju stvaraju modificirane stanice ljudske kože. Utvrdili su da je navedena...