Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Žena cijelu noć imala žohara unutar lubanje, a evo kako je izgledalo vađenje…

Foto: Shutterstock

Ako nemate jak želudac vjerojatno ćete htjeti preskočiti ovaj tekst s videom. Naime, da su žohari otporni na svašta je potvrdila jedna Indijka kojoj je živ žohar otkriven kako luta udubinama lubanje.

48-godišnjakinja iz Indije je imala neugodno iskustvo s nečim što se zbilja rijetko događa – žoharom koji ju je posjetio noću i „uselio se“ kroz njezin nos i krenuo u pustolovno istraživanje šupljina lubanje. Sve je počelo čudnim trncima koji su joj prolazili predjelom očiju i nosa. Osjećaj žarenja koji bi se povremeno javljao u tim predjelima, kako je poslije saznala, je bio uzrokovan zapravo kretanjem žohara. Nakon što je cijelu noć provela zbog toga nemirno, ujutro se zaputila u bolnicu.

Tek je u trećoj posjećenoj bolnici došla na red. Nakon provedenih pretraga liječnici su ustanovili da je u pitanju „strano tijelo koje je mobilno“. To zasigurno nije bila najljepša vijest koju je u životu primila. Ništa manje nije bilo ni iznenađenje liječnika kada su, uz pomoć endoskopske sonde, saznali da je to pokretno tijelo ustvari odrasli žohar.

Zašto toliko iznenađenje? Zato što je posjet žohara u snu rijedak incident. Ne brinite, šanse da vam se tako nešto dogodi su gotovo nikakve, što potvrđuje i skupina liječnika koja je radila na ovom slučaju. Liječnici se za života nagledaju čudnovatih stvari u ljudskim nosevima, poput gumba, perla, komadića krede ili čak pijavica, ali žohare (pogotovo ovako velike) baš i ne pamte.

Ako ne živite negdje gdje ima puno žohara, mirni ste. Prije bi se moglo dogoditi naseljavanje pauka u vašem uhu. Bez brige, tvrdnja da tijekom života u snu progutamo prosječno njih čak 8 je samo mit, jer je paucima naše disanje presnažno i odbijajuće.

Ovom dotičnom žoharu je, izgleda, bilo ugodno u toplim šupljinama između nosa i očiju. Liječnici su se vađenjem nepoželjnog stanara bavili čak 45 minuta, jer su ga morali prvo namamiti na prikladno mjesto i kroz nos izvaditi van. Izašao je živ i zdrav. Da je kojim slučajem žena zanemarila osjećaj peckanja žohar bi nakon uginuća proizveo infekciju vrlo blizu mozga.

Video vađenja žohara, ako baš morate, pogledajte. U slast.

Možda će vas zanimati

Klima

Borove iglice. Dim. Snijeg. To su mirisi koje najčešće povezujemo sa zimom. Ali zašto se uopće miris zime razlikuje od mirisa ljetnih vrućina? „Jedan...

Planete i mjeseci

Indija je objavila planove za izgradnju vlastite svemirske postaje do 2035. godine te provođenje ljudske misije na Mjesec pet godina kasnije. Zemlja je u...

Znanost

Bobi iz Portugala službeno je postao najstariji pas svih vremena, a oborio je Guinnessov rekord star skoro čitavo jedno stoljeće. Prethodni rekorder bio je...

Arheologija i paleontologija

Igra prijestolja je brutalna? Stvarni život joj za petama. Mladi muškarci niže klase u srednjovjekovnom Londonu bili su žrtve esktremnih razina nasilja, mnogo gorima...