Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

Indijski znanstvenici otkrili novi tip koronavirusa kod dvije vrste šišmiša

Obavljeno je novo istraživanje u kojem je 25 šišmiša bilo pozitivno na novi tip koronavirusa nazvan BtCoV, piše Russia Today.

Lokalni mediji pišu da je istraživanje provelo Indijsko vijeće za medicinska istraživanja (ICMR) te da testirani šišmiši pripadaju vrstama Rousettus i Pteropus, odnosno takozvanim voćnim šišmišima.

Šišmiši su pronađeni u indijskim južnim državama Kerala, Tamil Nadu i Puducherry, kao i u državi Himachal Pradesh u zapadnom dijelu Himalaje.

“Ovi koronavirusi nemaju veze s virusom SARS-CoV2 odgovornim za pandemiju Covid-19”, rekla je istraživačica Pragya Yadav s Nacionalnog instituta za virologiju (NIV). Ona je dodala da nema dokaza da novi virus može utjecati na ljude.

Vrsta Pteropus je ranije bila pozitivna na virus Nipah koji je usmrtio 17 osoba 2018. godine u Kerali. Covid-19 se također povezuje sa šišmišima zbog sličnih virusa koje oni nose.

“Šišmiši se smatraju ‘prirodnim izvorom’ mnogih virusa od kojih su neki potencijalno opasni za ljude. Potreban je aktivan nadzor kako bi se otkrili virusi koji bi eventualno mogli uzrokovati epidemiju”, rekla je Yavad.

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

Biljke i životinje

Kada razmišljamo o svijesti, često se ograničavamo na ljudsku perspektivu. No, što ako vam kažemo da svijet oko nas, pun raznolikih životinjskih vrsta, od...

Geografija i geologija

Zašto je more slano? Ovo pitanje jednako intrigira znatiželjnike i znanstvenike, otkrivajući duboku povezanost između geologije, kemije i ekologije naše planete. Oceani pokrivaju preko...

Na rubu znanosti

Fizičar Melvin Vopson nedavno je objavio rezultate svoje studije koja sugerira postojanje novog zakona fizike, zvanog “drugi zakon infodinamike”. Prema Vopsonu, ovaj zakon može...