Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

Indijski znanstvenici otkrili novi tip koronavirusa kod dvije vrste šišmiša

Obavljeno je novo istraživanje u kojem je 25 šišmiša bilo pozitivno na novi tip koronavirusa nazvan BtCoV, piše Russia Today.

Lokalni mediji pišu da je istraživanje provelo Indijsko vijeće za medicinska istraživanja (ICMR) te da testirani šišmiši pripadaju vrstama Rousettus i Pteropus, odnosno takozvanim voćnim šišmišima.

Šišmiši su pronađeni u indijskim južnim državama Kerala, Tamil Nadu i Puducherry, kao i u državi Himachal Pradesh u zapadnom dijelu Himalaje.

“Ovi koronavirusi nemaju veze s virusom SARS-CoV2 odgovornim za pandemiju Covid-19”, rekla je istraživačica Pragya Yadav s Nacionalnog instituta za virologiju (NIV). Ona je dodala da nema dokaza da novi virus može utjecati na ljude.

Vrsta Pteropus je ranije bila pozitivna na virus Nipah koji je usmrtio 17 osoba 2018. godine u Kerali. Covid-19 se također povezuje sa šišmišima zbog sličnih virusa koje oni nose.

“Šišmiši se smatraju ‘prirodnim izvorom’ mnogih virusa od kojih su neki potencijalno opasni za ljude. Potreban je aktivan nadzor kako bi se otkrili virusi koji bi eventualno mogli uzrokovati epidemiju”, rekla je Yavad.

Možda će vas zanimati

Oboljenja i poremećaji

Znanstvenici su identificirali novu potencijalnu terapiju za COVID-19. Radi se o biološkoj tvari koju stvaraju modificirane stanice ljudske kože. Utvrdili su da je navedena...

Tehnologija

Istraživači s MIT-a dizajnirali su kvantni senzor za otkrivanje SARS-CoV-2. Iako je uređaj još uvijek teoretski, istraživači su koristili matematičke simulacije kako bi pokazali...

Oboljenja i poremećaji

Kako istraživanje koje nam dolazi iz Barcelone pokazuje, izgleda da razina IgG protutijela, usmjerenih na šiljak SARS-CoV-2 ostaje stabilna i do 7 mjeseci nakon...

Bakterije i virusi

Istraživači s MIT-a i Harvarda dizajnirali su nosive biosenzore koji mogu otkriti prisutnost virusa u dahu osobe. Maske se aktiviraju gumbom, a rezultate testa...