Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biologija

Institut Ruđer Bošković predstavio 8 milijuna vrijedan projekt analize proteina

Foto: IRB

Institut Ruđer Bošković (IRB) predstavio je projekt kvalitativne i kvantitativne analize proteina vrijedan više od 8 milijuna kuna. Cilj projekta je ponuditi identifikaciju i kvantifikaciju proteina u jednoj analizi što bi moglo znatno skratiti veliki broj dijagnostičkih pretraga te tako doprinijeti unaprjeđenju zdravstva. Očekuje se da će projekt rezultirati s patentnom prijavom inovativnog reagensa.

„Pojednostavljeno rečeno, kroz ovaj projekt identificirat ćemo biće, primjerice, bakteriju iz urina, ili neku bakteriju iz pokvarene hrane, ili dobroćudne bakterije, recimo, iz uzorka kože, te istovremeno izmjeriti njihovu količinu. Ovakva analiza ima široki spektar primjene, u medicini, i to prvenstveno dijagnostici, zatim farmaceutici, biotehnologiji, bioanalitici, te prehrambenoj industriji, uključujući primjenu prilikom kontrole kvalitete bioloških proizvoda, kao i u znanstveno-akademskoj zajednici, u Republici Hrvatskoj i internacionalno“, istaknuo je dr. sc. Mario Cindrić, voditelj projekta i voditelj Laboratorija za bioanalitiku Zavoda za molekularnu medicinu na IRB-u, te dodao kako na projektu radi više od 20 znanstvenika iz nekoliko različitih laboratorija diljem Hrvatske.

Lucija Dončević, studentica 2. godine doktorskog studija kemije na Kemijskom odsjeku Prirodoslovnomatematičkog fakulteta u Zagrebu (PMF), na projektu je zadužena za razvoj programskog sustava koji će omogućiti identifikaciju proteoma putem de novo sekvenciranja proteina, dok Luka Ozdanovac, student 3. godine doktorskog studija kemije na Kemijskom odsjeku PMF-a, u sklopu projekta izrađuje doktorsku disertaciju.

Povrh zapošljavanja i obrazovanja mladih istraživača, dodanu vrijednost projekta Qua/Qua Protein čini inovacijska komponenta istraživanja s vrlo konkretnom primjenom u industriji, a podršku projektu pružili su i kolege iz Kanade i Izraela, dr. David Goodlett sa UVIC Genome BC Proteomics Centra te dr. Arye Tishbee sa Weizmann Institute of Science.

Projekt „Qua/Qua Protein: Kvantitativna i kvalitativna analiza proteina za potrebe biomedicine i biotehnološke industrije“ provodi IRB u suradnji s tvrtkom Conscius d.o.o. Ukupna vrijednost projekta iznosi 8,1 milijun kuna, pri čemu je 6,8 milijuna kuna osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

U sklopu istoimenog projekta održana je i radionica pod nazivom „Žene u znanosti i poduzetništvu“ kojoj je cilj bio naglašavanje važnosti pitanja ulaganja u žene u znanosti i poduzetništvu kao jednog od najvažnijih resursa budućeg gospodarskog i društvenog razvoja Hrvatske.

Ulaganje u razvoj karijera znanstvenica i poduzetnica jedan je od najvažnijih mehanizama koje je potrebno osigurati jer istraživanja pokazuju kako će žene u znanosti i poduzetništvu biti predvodnice Organizacija konferencije za medije sufinancirana je u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Konferencija za medije se provodi u okviru EU projekta Qua/Qua Protein: Kvantitativna i kvalitativna analiza proteina za potrebe biomedicine i biotehnološke industrije, koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. budućeg razvoja STEM-a. Brojke s IRB-a potvrđuje da su na Institutu svjesni ove činjenice. Od ukupnog broja zaposlenih na IRB-u, 59,7 posto je žena, žene čine 61 posto u ukupnom broju znanstvenika i istraživača, 59,8 posto doktora znanosti su žene, 69 posto doktoranda su žene, a žene također predvode i u broju poslijedoktoranda, gdje čine 67 posto od ukupnog broja.

”Prošli je tjedan Europski parlament priopćio kako u Europi ima premalo žena poduzetnica i onih samozaposlenih, a što ostavlja velike posljedice na razvoj gospodarstva. Naime, iako čine polovicu stanovništva EU-a, udio žena u ukupnom broju samozaposlenih na razini EU-a je tek 34 posto, dok je samo 30 posto poduzetnika početnika žena. Raznolikost potiče inovacije. Kako bi postigli tu raznolikost u različitim sektorima mi moramo srušiti jaz između spolova, kako u znanosti, tako i u poduzetništvu”, zaključio je dr. Cindrić.

Svoja iskustva u tom dijelu prezentirale su znanstvenice Anita Horvatić s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta i Ticijana Ban s Instituta za fiziku koje su predstavile svoja istraživanje te govorile o izazovima s kojima se kao znanstvenice i voditeljice velikih projekata suočavaju u karijeri, poduzetnica Sanela Dropulić govorila je o novim trendovima futurologije u znanosti i poduzetništvu, dok je Irena Šarić Dombaj, direktorica korporativnih komunikacija u L’Oréal Adria-Balkanu predstavila projekt „Za žene u znanosti“.

Možda će vas zanimati

Svemir

Planovi za uspostavljanje lunarne baze već su u tijeku, a NASA je opisala Mjesec kao "ulaz u Sunčev sustav".

Hrvatska u znanosti

Nakon Hrvatskih kraljeva, na Hrvatsku radioteleviziju stiže još jedna spektakularna dokumentarno-igrana serija autora Božidara Domagoja Burića. Riječ je o serijalu Republika, kojim će nas...