Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Genetika

Ipak se može posijediti od stresa

Ne baš preko noći, ali imunološka reakcija ima svoje nuspojave

Kad smo mladi kosa je obojena pigmentom kojeg proizvode stanice folikula kose – melanociti. Starenjem su melanociti sve manje aktivni te proizvode manje pigmenta i tako onda boja kose blijedi, umjesto nje se pojavljuje sijeda kosa.

Ne postoji ništa što bi moglo zaustaviti taj proces, jer je to dio starenja organizma. Smatra se da je proces kose koja rano sijedi uzrokovan genetskim faktorima. No, učinka može imati i stres. Znanstvenici su otkrili da, kad je tijelo pod stresom zbog nekog razloga ili ozbiljnog šoka, dolazi do dvostrukog efekta.

Geni zaduženi za kontrolu hormona stresa potiču promjene u folikulama kose koje proizvode boju. Kad se aktivira imunološki sustav, on također može potaknuti promjene u stanicama folikula kose. Zbog toga onda kosa počinje sijediti.

Na Sveučilišta Alabama, u Birminghamu, znanstvenici su otkrili vezu između gena koji kontroliraju boju kose i onih gena koji šalju signal tijelu da je vrijeme za borbu protiv infekcije.

Studija objavljena u časopisu PLOS Biology, provedena na miševima, pokazuje da stanice kad su napadnute proizvode interferone. Interferoni omogućuju da stanice prolaze promjene koje ometaju viruse i generalno pojačavaju obranu. Neočekivana usputna pojava aktivacije obrambenog sustava je ta da isključuje stanice koje proizvode boju kose i kože.

Autori studije smatraju kako bi nam otkriće ove povezanosti moglo biti od pomoći u razumijevanju pojave sijede kose. Najvažnije od svega, moći ćemo bolje razumjeti bolesti poput vitiliga, vezanog uz pigmentaciju.

Vitiligo uzrokuje diskoloraciju dijelova kože, a pogađa oko 0.5 do 1 posto populacije. Tvrdnje kako kosa može posijediti doslovno preko noći nisu ipak znanstveno utemeljene. Cijela ta legenda je krenula od kose Marije Antoanete, koja je navodno posijedila noć prije egzekucije.

Znanstvenici tvrde da to nije vjerojatno jer nema mehanizama koji bi objasnili na koji bi se način kosa, koja je biološki mrtva, mogla izmijeniti biološkim procesom u tijelu. U slučaju Marije Antoanete je ipak bilo to da joj je kosa i prije toga bila sijeda, ali je na smaknuće morala ipak doći bez perike.

Možda će vas zanimati

Psihologija

Povećani stres kod muškaraca i njihova sklonost prema punijim ženama međusobno su povezani, navodi se u jednom članku objavljenom u časopisu PLoS ONE. Viren...

Genetika

Važna poglavlja naše povijesti, poput uspona i pada Mongolskog carstva, ostavljaju neizbrisiv trag na našim genima. Istraživanja gena suvremenih ljudi pokazuje nam kako su...

Genetika

Studija koju su proveli istraživači na američkom Državnom sveučilištu Michigan otkriva kako su neke žene genetski podložnije pritisku i želji za mršavijom figurom tijela....

Evolucija

Evolucijom je muški spol razvio zdravije gene zahvaljujući svojim genetskim vezama sa ženama, pokazalo je jedno istraživanje. Iako je, kažu istraživači, učinak kulture poprilično...