Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Iran lansirao istraživačku raketu u svemir

Foto: Iransko ministarstvo obrane

Iran je u četvrtak u svemir lansirao raketu nosač s tri istraživačka elementa, objavila je iranska novinska agencija Tasnim.

Nije pojašnjeno jesu li uređaji stigli u orbitu, ali poznato je da je lansiranje test uoči nadolazećih pokušaja postavljanja satelita u orbitu.

Iran, koji ima jedan od najvećih raketnih programa na Bliskom istoku, pretrpio je nekoliko neuspjelih lansiranja satelita u posljednjih nekoliko godina zbog tehničkih problema, prenosi Reuters.

“U ovoj svemirskoj istraživačkoj misiji, tri istraživačka elementa prvi put su lansirana simultano”, izjavio je glasnogovornik iranskog ministarstva obrane Ahmad Hosseini.

Glasnogovornik je objasnio da su tri istraživačka elementa lansirana na visinu od 470 kilometara brzinom 7.350 metara u sekundi.

Ipak, treba napomenuti da je Washington izrazio zabrinutost zbog iranskog razvoja svemirskih vozila, a njemački diplomat je rekao da je Berlin pozvao Iran da prestane slati rakete za lansiranje satelita u svemir, dodajući da to krši rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a.

2 komentara

2 Comments

 1. Nikola

  1 siječnja, 2022 u 4:35 pm

  Berlin pozvao Iran da prestane slati rakete u svemir??!!!
  Čovjek ne može vjerovati što je postalo normalno. Jesu li ti ljudi u Berlinu normalni. Svijet je totalno poludio. Ovdje se radi o klasičnom bulingu ali ne na nivou pojedinca nego cijele nacije.

 2. Nikola

  1 siječnja, 2022 u 4:47 pm

  “Nije pojašnjeno jesu li uređaji stigli u orbitu, ali poznato je da je lansiranje test uoči…”Koja glupa konstrukcija rečenice.Ako je poznato da je lansiranje test onda nije bilo nikakvih satelita ali avaj na početku rečenice “nije poznato da su uređaji stigli??!”, dok je istovremeno poznato da je ista Agencija već lansirala sateli prošle godine. Članak vrvi netočnim informacijama, dezinformacijama,ljubomorom obmanjivanjem na tako glup, za intelekt i čitaoca ponižavajući način da više govori o autoru članka i što sve stoji iza njega, nego o Iranskoj sposobnosti da u svemir lansira satelit.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Svemir

Inženjeri američke svemirske agencije NASA dovršili su otvaranje ogromnog, glavnog zrcala svemirskog teleskopa James Webb. Taj manevar posljednji je korak dvotjedne faze postavljanja opservatorija...

Planete i mjeseci

Kineski orbiter Tianwen 1 snimio je nekoliko nevjerojatnih fotografija, a u pozadini je moguće vidjeti ogromnu površinu Crvenog planeta. Na jednoj od fotografija koje...

Znanost

Protekla godina bila je godina mnogih istraživanja i znanstvenih otkrića, a donijela nam je raznovrsne spoznaje, od supermasivne crne rupe pa do DNK iz...

Svemir

Američka svemirska tvrtka SpaceX lansirala je u nedjelju novi turski telekomunikacijski satelit Turksat 5B. Turksat 5B, lansiran je iz svemirskog centra Cape Canaveral u...

Oglašavanje