Connect with us

Hi, what are you looking for?

Svemir

Iran lansirao istraživačku raketu u svemir

Foto: Iransko ministarstvo obrane

Iran je u četvrtak u svemir lansirao raketu nosač s tri istraživačka elementa, objavila je iranska novinska agencija Tasnim.

Nije pojašnjeno jesu li uređaji stigli u orbitu, ali poznato je da je lansiranje test uoči nadolazećih pokušaja postavljanja satelita u orbitu.

Iran, koji ima jedan od najvećih raketnih programa na Bliskom istoku, pretrpio je nekoliko neuspjelih lansiranja satelita u posljednjih nekoliko godina zbog tehničkih problema, prenosi Reuters.

“U ovoj svemirskoj istraživačkoj misiji, tri istraživačka elementa prvi put su lansirana simultano”, izjavio je glasnogovornik iranskog ministarstva obrane Ahmad Hosseini.

Glasnogovornik je objasnio da su tri istraživačka elementa lansirana na visinu od 470 kilometara brzinom 7.350 metara u sekundi.

Ipak, treba napomenuti da je Washington izrazio zabrinutost zbog iranskog razvoja svemirskih vozila, a njemački diplomat je rekao da je Berlin pozvao Iran da prestane slati rakete za lansiranje satelita u svemir, dodajući da to krši rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a.

2 Comments

2 Comments

 1. Nikola

  January 1, 2022 at 4:35 pm

  Berlin pozvao Iran da prestane slati rakete u svemir??!!!
  Čovjek ne može vjerovati što je postalo normalno. Jesu li ti ljudi u Berlinu normalni. Svijet je totalno poludio. Ovdje se radi o klasičnom bulingu ali ne na nivou pojedinca nego cijele nacije.

 2. Nikola

  January 1, 2022 at 4:47 pm

  “Nije pojašnjeno jesu li uređaji stigli u orbitu, ali poznato je da je lansiranje test uoči…”Koja glupa konstrukcija rečenice.Ako je poznato da je lansiranje test onda nije bilo nikakvih satelita ali avaj na početku rečenice “nije poznato da su uređaji stigli??!”, dok je istovremeno poznato da je ista Agencija već lansirala sateli prošle godine. Članak vrvi netočnim informacijama, dezinformacijama,ljubomorom obmanjivanjem na tako glup, za intelekt i čitaoca ponižavajući način da više govori o autoru članka i što sve stoji iza njega, nego o Iranskoj sposobnosti da u svemir lansira satelit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Možda će vas zanimati

Vrijeme se, kako ga mi razumijemo, nepovratno kreće iz prošlosti u budućnost. No, jedan međunarodni trio teorijskih fizičara sugerira da postoji više od jedne...

Većina znanstvenika slaže se da je svemir započeo Velikim praskom. No, kako znamo da se nešto dogodilo prije toliko vremena? Svemir se širi Kad...

Svemir

NASA je konačno uspješno lansirala megaraketu s Cape Canaverala na Floridi. Riječ je o Artemis 1 misiji koja je odgađana nekoliko puta zbog problema...

Svemir

Iranska revolucionarna garda danas je uspješno testirala novu raketu koja može nositi satelit, izvijestili su državni mediji. Ova vijest će vjerojatno razljutiti Sjedinjene Američke...

Advertisement