Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Računarstvo i internet

Iskusite relativnost iz prve ruke uz pomoć videoigre koja usporava brzinu svjetlosti

Mnogi znanstvenici su se pitali (a neki i ozbiljno teoretizirali o tome) kakav bi osjećaj bio putovati brzinom svjetlosti, a ekipa razvojnih programera iz MIT-ovog Laboratorija za igre (Game Lab) odlučila je čitavu stvar okrenuti naopako – oni su se upitali što bi se dogodilo kad bi se svjetlost kretala vašom brzinom? I ne samo da su se upitali, već su i programirali računalnu igru imena A Slower Speed of Light koja vam može pomoći da iskusite relativnost iz prve ruke, piše portal PopSci.

Koncept igre zapravo je prilično jednostavan, radi se o klasičnoj first-person videoigri s jednim sitnim dodatkom – kako igrač napreduje, brzina svjetlosti sve više se umanjuje. U konačnici igrač na višim nivoima može iskusiti razne nevjerojatne efekte karakteristične za putovanje brzinama bliskim svjetlosti.

A Slower Speed of Light je igra izgrađena na bazi prilično realnog (open-source) game enginea u kojem se na svakom koraku igrač može susresti s čudnovatim efektima temeljenim na teoriji relativnosti. No, umjesto da igrača „podigne“ na brzinu svjetlosti gdje bi ovi efekti bilo mnogo uočljiviji, razvojni programeri odlučili su brzinu svjetlosti „spustiti“ na razinu običnog čovjeka.

Sama igra prilično je klasična. Na početku igrač dobije zadatak pronalaska stotine okruglih objekata razbacanih širom svijeta nalik bilo kojem drugom u videoigrama ovog tipa. U svijetu ne postoje nikakvi opasni neprijatelji niti smrtne zamke, no to ne znači da je čitavo igranje svedeno na puko prošetavanje. Umjesto zmajeva, zombija, vampira i sličnih opasnosti koje vrebaju u nekim komercijalnim naslovima ovog tipa, u igrici iz MIT-ova laboratorija stvari otežava činjenica da se sa svakim prikupljenim objektom postupno i usporava brzina svjetlosti u igrici. Što više objekata prikupi, svijet oko igrača postaje čudnovatiji i zapravo tu počinju pravi izazovi. Život na luminalnim brzinama, kao što možete pretpostaviti, prilično je čudan.

Nakon dovoljnog broja prikupljenih lebdećih okruglih objekata, igrač će iskusiti sve čari teorije relativnosti poput Dopplerovog efekta (čudnovate promjene boje zbog toga što se svjetlo vidljivo pri „normalnim“ brzinama pomiče te u vidljivi dio spektra ulaze infracrvene i ultraljubičaste zrake), drugačije percepcije vremena (igrač vrijeme doživljava drugačije od objekata koji ga okružuju), efekt reflektora (igrač područje prema kojem putuje doživljava mnogo svjetlije od drugih dijelova mape), runtime efekt (igrač objekte koji ga okružuju ne vidi u realnom vremenu već onako kako su izgledali u prošlosti. Ista stvar se događa kada gledamo u duboki svemir – kad uračunamo da svjetlosti treba određeno vrijeme da stigne do nas postajemo svjesni da zapravo gledamo u prošlost) i, zadnje, ali vjerojatno i najčudnovatije – Lorentzovu transformaciju (vrlo pojednostavljeno: savijanje samog prostora u trenutcima kad se igrač približava brzini svjetlosti).

Već iz samog opisa ovih efekata jasno vam je da se ovdje radi o virtualnom svijetu različitom od svega što ste do sada doživjeli. No, nema potrebe da nam vjerujete na riječ. Kliknite na poveznicu ispod teksta i doživite i sami nevjerojatan svijet A Slower Speed of Light igre.

Možda će vas zanimati

Astrofizika

Tim fizičara sa Sveučilišta Osaka i UC San Diego ostvario je značajan napredak u primjeni Einsteinove poznate jednadžbe E = mc^2, koja povezuje energiju...

Znanost

Ako ste redoviti korisnik interneta, postoji velika vjerojatnost da ste naišli na radove popularnih YouTubera poznatih kao “Slow Mo Guys“. Ovaj kreativni dvojac poznat...

Znanost

Priča o svjetlosti u isto vrijeme djeluje tako očita, a njena je narav tako tajanstvena. Stiže na naš planet nakon brzog putovanja od Sunca,...

Neuroznanost

U inat roditeljima koji smatraju da bi njihova djeca trebala provoditi više vremena učeći, a manje igrajući videoigrice, jedna studija pokazuje da igranje akcijskih...