Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Genetika

Iskustva iz djetinjstva mogu promijeniti DNK

Djetinjstvo je vrlo važno u razvoju pojedinaca i ono ima veliku ulogu u tome kakve ćemo postati osobe u odrasloj dobi. Prema novim istraživanjima, djetinjstvo može djelovati na naš organizam čak i na razini gena.

Na Sveučilištu Northwestern znanstvenici su napravili analizu stotina gena koji su povezani s upalama tražeći epigenetske promjene. Oni su htjeli provjeriti pretpostavku o vezi između iskustava iz djetinjstva i nastanka raznih upalnih procesa koja bi mogla prouzrokovati promjene na samim genima.

Iako je naš genski kod zapisan već i na samom začeću, mnogobrojna istraživanja su pokazala kako se pojedini geni nastavljaju modificirati kroz procese koji se nazivaju epigenetski procesi. Jedan takav proces je metilacija u kojoj se CH3 spaja na strukturu DNK i remeti njenu funkciju.

Stručnjaci su došli do spoznaje kako i najmanja promjena u okolišu može imati utjecaja na gene. Promjene na njima nastaju kao odgovor na promjene u okolini.

Voditelj studije Thom McDade kaže: “Mogli bismo imati gene u našem tijelu koji bi mogli prouzrokovati zdravstvene probleme, ali ako su ti geni tihi, tj. ako su isključeni zbog epigenetskih procesa, to može biti dobra stvar.”

U studiji je sudjelovalo 500 ispitanika s Filipina, a podaci su obuhvaćali period od 1980-ih. Godine 2005. su prikupljeni uzorci krvi te su stručnjaci analizirali 114 gena povezanih s imunološkim procesima koji uzrokuju upale. Otkriveno je kako je metilacija 9 gena usko povezana s brojem varijabli iz djetinjstva kao što su socioekonomski status, odsutnost jednog roditelja pa čak i podatak je li osoba rođena za vrijeme suša.

Znanstvenici su mogli predvidjeti hoće li se jedna ili više upala aktivirati.

Ovo istraživanje bi moglo pomoći u objašnjavanju određenih kardiovaskularnih bolesti i upalnih stanja u određenim zajednicama. Razne promjene u našem imunološkom sustavu mogu utjecati na to kako se borimo protiv bolesti. Okolina u kojoj živimo utječe na naše gene i ono što se odgodi u ranom djetinjstvu može ostaviti trajne posljedice u odrasloj dobi.

Izvor: Science Alert

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Genetika

Međunarodni tim znanstvenika izjavio je da su identificirali genetsku varijantu jedinstvenu za vitke osobe poznatu kao ALK gen.

Evolucija

Čini se kako se davno izumrli neandertalci i rani ljudi nisu samo nadmetali jedni s drugima, već su se očigledno i miješali u više...

Bakterije i virusi

Iako su prethodna istraživanja pokazala kako unutar našeg genetskog koda postoje neaktivni virusi ili njihovi fragmenti, a koje smo dobili od naših predaka, tim...

Bakterije i virusi

Rasadnici bakterija i gljivica

Oglašavanje