Connect with us

Hi, what are you looking for?

Iskustva iz djetinjstva mogu promijeniti DNK

Djetinjstvo je vrlo važno u razvoju pojedinaca i ono ima veliku ulogu u tome kakve ćemo postati osobe u odrasloj dobi. Prema novim istraživanjima, djetinjstvo može djelovati na naš organizam čak i na razini gena.

Na Sveučilištu Northwestern znanstvenici su napravili analizu stotina gena koji su povezani s upalama tražeći epigenetske promjene. Oni su htjeli provjeriti pretpostavku o vezi između iskustava iz djetinjstva i nastanka raznih upalnih procesa koja bi mogla prouzrokovati promjene na samim genima.

Iako je naš genski kod zapisan već i na samom začeću, mnogobrojna istraživanja su pokazala kako se pojedini geni nastavljaju modificirati kroz procese koji se nazivaju epigenetski procesi. Jedan takav proces je metilacija u kojoj se CH3 spaja na strukturu DNK i remeti njenu funkciju.

Stručnjaci su došli do spoznaje kako i najmanja promjena u okolišu može imati utjecaja na gene. Promjene na njima nastaju kao odgovor na promjene u okolini.

Voditelj studije Thom McDade kaže: “Mogli bismo imati gene u našem tijelu koji bi mogli prouzrokovati zdravstvene probleme, ali ako su ti geni tihi, tj. ako su isključeni zbog epigenetskih procesa, to može biti dobra stvar.”

U studiji je sudjelovalo 500 ispitanika s Filipina, a podaci su obuhvaćali period od 1980-ih. Godine 2005. su prikupljeni uzorci krvi te su stručnjaci analizirali 114 gena povezanih s imunološkim procesima koji uzrokuju upale. Otkriveno je kako je metilacija 9 gena usko povezana s brojem varijabli iz djetinjstva kao što su socioekonomski status, odsutnost jednog roditelja pa čak i podatak je li osoba rođena za vrijeme suša.

Znanstvenici su mogli predvidjeti hoće li se jedna ili više upala aktivirati.

Ovo istraživanje bi moglo pomoći u objašnjavanju određenih kardiovaskularnih bolesti i upalnih stanja u određenim zajednicama. Razne promjene u našem imunološkom sustavu mogu utjecati na to kako se borimo protiv bolesti. Okolina u kojoj živimo utječe na naše gene i ono što se odgodi u ranom djetinjstvu može ostaviti trajne posljedice u odrasloj dobi.

Izvor: Science Alert

Možda će vas zanimati

Više od 75% ljudi s određenom verzijom gena koji sprječava razvoj neugodnoga mirisa ispod pazuha svejedno koristi dezodoranse, pokazalo je jedno istraživanje. Studija je...

Izgled ženke velike sjenice (Parus major) pokazatelj je zdravih atributa njezinih potomaka. Crna pruga preko njezinih prsa te bijele mrlje na obrazima povezane su...

Jedno istraživanje pokazalo je da su djeca koja su ljubaznija prema drugima zbog toga i sretnija, odnosno popularnija. Prema rezultatima, malo i jednostavno dobro...

Usporivači plamena (retardanti) spojevi su koji se nalaze u namještaju, elektroničkim uređajima i brojnim drugim proizvodima koje svi imamo u kući, a jedna studija...

Advertisement