Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Neuroznanost

Iskustvo bliske smrti plod je poigravanja svijesti

Doživljaji koji prate navodno iskustvo bliske smrti rezultat su promjena u normalnim moždanim funkcijama, tvrde britanski istraživači koji su analizirali postojeća istraživanja iz toga područja i zaključili da je iskustvo bliske smrti ‘samo u glavi’.

Psiholozi sa sveučilišta u Edinburghu i Medicinskog istraživačkog centra u Cambridgeu kažu da su ‘svjetla na kraju tunela, izvantjelesna iskustva ili susreti s preminulim rođacima’ tek plod igre svijesti, a ne uvid u život poslije smrti. Svi doživljaji koji prate takva iskustva mogu znanstveno objasniti odgovarajućim promjenama u radu mozga, piše BBC.

‘Naši mozgovi vrlo su uspješni u tome da nas zavaraju’, kaže znanstvenica Caroline Watt.

Istraživači su iskustva objasnili pokušajem mozga da da smisao neobičnim doživljajima tijekom traumatskih događaja.

Istraživanja su pokazala da mnoge osobe koje su proživjele iskustvo bliske smrti zapravo i nisu bile životno ugrožene, nego su samo tako mislile.

Sindrom Cotard

Jedna od najčešće navođenih pojava je svijest o vlastitoj smrti, no istraživači upozoravaju da se takvo stanje pojavljuje i u drugim okolnostima te je poznato pod nazivom sindrom Cotard. Uvjerenost da je osoba mrtva tako je uočeno nakon trauma ili tijekom uznapredovalih stadija tifusa ili multiple skleroze.

Za iskustvo lebdenja znanstvenici su utvrdili da se može umjetno izazvati stimuliranjem odgovarajućeg centra u mozgu, a i ‘tunel svjetlosti’ također se može umjetno izazvati. Primjerice o takvom doživljaju svjedoče piloti koji su u letu izloženim snažnim centrifugalnim silama, a istraživanja su pokazala da takve senzacije izaziva prekid dotoka krvi i kisika u oko.

Zaključci su objavljeni u časopisu ‘Trends in Cognitive Science’.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Psihologija

YouGov-ova studija iz 2017. je otkrila da se 68% Britanaca boji smrti, no prema autorima ove studije, umiranje je manje “tužno i zastrašujuće nego što...

Oboljenja i poremećaji

To je virus koji znanstvenici nikad nisu vidjeli. Ne znaju točno odakle je došao, ali već je proputovao 9500 kilometara otkako je koncem prosinca...

Tehnologija

U pitanju je precizan sustav koji predviđa kraj života pacijenta

Genetika

Kada srce i mozak čovjeka prestanu raditi i njihov dišni i krvožilni sustav zauvijek stane, vrijeme je da se proglasi smrt. Tijelo se gasi,...

Oglašavanje