Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Geografija i geologija

Ispod antarktičkog leda otkriveno gotovo 100 novih vulkana

Tajne antarktičkog leda.

Znanstvenici s edinburškog sveučilišta nedavno su otkrili najveće vulkansko područje na planetu Zemlji. Dotični novootkriveni rasadnik vulkana nalazi se dva kilometra ispod površine leda koja prekriva zapadnu Antarktiku. Čak 91 vulkan skriva se na neočekivanom mjestu, a ukoliko se probude mogli bi podignuti razinu oceana.

Kada se sada novootkrivenoj skupini doda već poznatih 47 gorućih planina – to sve čini to mjesto najgušćom koncentracijom vulkana na cijelom planetu. Kad bi samo jedan od tih vulkana počeo s erupcijom onda bi to moglo dodatno destabilizirati ledeni pokrov koji je već sad na određeni način načet globalnim zatopljenjem kojem svjedočimo.

Kombinacija satelitskog mjerenja i snažne radarske tehnike korištena je za pronalaženje ovog matičnog luka novih vulkana. Slikovito rečeno, znanstvenici su se u radu koristili radarom koji “vidi” kroz led te su se na kraju zapanjili brojem vulkana koje su otkrili – jer 91 do sada nepoznat vulkan uz postojećih njih 47 čini zaista nemalu skupinu. Sve to u ovom pronalasku zasjenjuje postojeće vulkansko područje istočne Afrike, a gdje se nalaze vulkani poput poznatih Nyiragonga, Kilimanjara, Longonota te ostalih aktivnih vulkana.

Otkriveni vulkani su prilično raznovrsni, neki su visoki svega stotinu metara, a neki sežu do 3850 metara. Svi do jednoga su prekriveni ledom, a koji u tom području postoji u slojevima koji su debeli više od čak nekoliko kilometra. Južni kontinent, kao što je spomenuto, već je dom više nego nekoliko uspavanih i aktivnih vulkana, od kojih posljednji uključuje i Erebus, najjužniji aktivni vulkan planeta.”

Foto: Van Wyk de Vries et al. 2017/GSL

Robert Bingham, stručnjak za glečere i jedan od autora studije, uputio je na zabrinjavajući trend: “Većina vulkanizma koje se odvija u svijetu je trenutno u regijama koje su tek nedavno izgubile svoj ledeni pokrov, i to nakon kraja zadnjeg ledenog doba. U ta se mjesta također ubrajaju Island i Aljaska.”

„Prema teoriji, to se tako događa zato što se bez ledenih plahti na njima javlja opuštanje pritiska vulkana na tom području te oni postaju aktivniji”, pojasnio je Bingham. Ako i dođe do erupcije, vulkani bi mogli otopiti led, a on bi istekao u ocean i povisio razinu mora.

Ovo je nesumnjivo uzbudljivo otkriće, ali dugoročno i pomalo zabrinjavajuće, smatraju znanstvenici.

4 komentara

4 Comments

 1. Mario Martinović

  14 kolovoza, 2017 u 4:01 pm

  Možda se baš zato topi pedena kapa…..

 2. Emir Zunic

  14 kolovoza, 2017 u 6:08 pm

  Cuj to

 3. Sasa Vucicevich

  14 kolovoza, 2017 u 6:44 pm

  nisu to novi vulkani već oho stari vulkani koji su bili aktivni u vreme kada je Zemlja bila u fazi “snežne grudve”.Upravo su ti vulkani reagovali u situaciji kada je Zemlja bila cela opkovana ledom i omogućili otapanje ledenog omotača usled čega su nastali okeani.Nije nemoguće da je aktivnost tih vulkana pojačana usled čega imamo otopljavanje i pucanje ledenog omotača na Antarktiku a što se stalno pokušava pripisati globalnom zagrevanju.

 4. Mihovil Shewa Masnic

  15 kolovoza, 2017 u 12:09 pm

  Dali ce mo biti kaznjeni od strane planeta ostaje da vidimo. Nebi se zacudijo

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Zemlja

Najaktivniji europski vulkan Etna tijekom noći se aktivirao, objavili su talijanski mediji. Lava se izlila u dva kraka iz istog kratera, od kojih je...

Zemlja

Vulkan Etna je jedan od najaktivnijih vulkana na svijetu.

Geografija i geologija

Područje veličine Chicaga u Nacionalnom parku Yellowstone, već desetljećima “diše” i udara zbog ulijevanja magme. Tim znanstvenika iz američkog Geološkog zavoda godinama pokušava razriješiti...

Zemlja

Ekstremna vrućina od erupcije Vezuva u Italiji bila je toliko intenzivna da je pretvorila mozak jedne žrtve u staklo, pokazala je studija. Vulkan je...

Oglašavanje