Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Robotika

Isprintan prvi 3D most

Krasit će Amsterdam

Već smo prije slušali o tome kako nizozemska kompanija MX3D planira izraditi pješački čelični most preko amsterdamskog kanala. Most je dovršen i ostalo je još samo to da se konačno postavi preko kanala.

Kompanija je za izgradnju ovog jedinstvenog mosta koristila svoja četiri MX3D-metal robota. Oni se, kako se na slikama i videu vidi, sastoje od robotske ručice za zavarivanje koja radi tako da postavlja „grudicu“ istopljenog metala. Zatim dodaje još jednu „grudicu“ na vrh, nakon čega se to stvrdnjava i nastavlja raditi isti proces sve dok se ne stvori kompletni metalni kostur.

Kontrolirajući točku u prostoru gdje se obavlja zavarivanje, moguće je i kontrolirati orijentaciju konstrukcije, ​​čak i kada se oni međusobno prepliću. Sam most je dug 12,5 m i širok 6,3 m, a za njegovo printanje je bilo potrebno 6 mjeseci. U njega je ugrađeno ukupno 4.500 kg nerđajućeg čelika i 1.100 km žice.

Projekt tog prvog metalnog mosta izrađenog u 3D tehnici financira grad Amsterdam, a u izradi su osim MX3D kompanije sudjelovali i britanska inženjerska kompanija Arup, ali i stručnjaci s Imperial Collegea u Londonu. MX3D planira iskoristiti tehnologije i znanje stečeno tim projektom za izradu novih mostova, ali i za komercijalizaciju 3D printanja metala u drugim industrijama gdje su itekako potrebni metalni dijelovi složenih i zahtjevnih oblika i strukture.

Foto: MX3D

U Amsterdamu će se uskoro pod opterećenjima testirati struktura mosta. Ako sve prođe onako kako je i zamišljeno, ovaj jedinstveni mostić pomalo svemirskog izgleda bi trebao biti početkom sljedeće godine instaliran u amsterdamskoj četvrti De Wallen (koja je poznata i kao četvrt crvenih fenjera).

Na okolnim zgradama bit će instalirani napredni senzori koji će pratiti savijanje mosta te njegovu izdržljivost kroz vrijeme, a sve kako bi on bio savršeno siguran za pješake i bicikliste.

S obzirom na sve ono što će prethoditi instaliranju tog mosta te preciznost kojom će se dalje pratiti njegova struktura i funkcioniranje, autori ovog projekta drže kako će ovo vrlo vjerojatno biti najsigurniji most u Amsterdamu.

Možda će vas zanimati

Tehnologija

3D zubni uređaji, slušni aparati i kohlearni implantati neki su od potencijalnih medicinskih dijelova za koje CSIRO vjeruje da se nove silikonske smole mogu...

Tehnologija

Nova metoda nazvana tenzorska holografija mogla bi omogućiti stvaranje holograma za virtualnu stvarnost, 3D print i medicinu. Unatoč tome što se o virtualnoj stvarnosti...

Bakterije i virusi

Dosadašnje prezentacije bile su samo računalna grafika koronavirusa, a sada su po prvi put austrijski znanstvenici uspjeli fotografirati SARS-CoV-2 u 3D-u. Nova vizualizacija djelo...

Tehnologija

Riječ je o tehnici koja omogućuje printanje materijala koji mogu mijenjati oblik.