Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost

Istina i zablude o blizancima

S obzirom na to da blizanci čine čak 3% populacije, nije čudno da se o njima sve češće istražuje.

Nancy Segal, ravnateljica centra za studije o blizancima na sveučilištu California State, na tu je temu napisala knjigu: Zablude o blizancima. Radi se o zabavnom pristupu prema više od 70 uobičajenih uvjerenja o blizancima.

Dvojajačani blizanci mogu imati različite očeve

Raspon tema kojih se Segalova dotiče idu od zanimljivosti pa do pitanja života i smrti. Primjerice, je li moguće da dvojajčani blizanci imaju različite očeve? Ne samo da je moguće, nego je iznenađujuće često. Najnovija studija procijenila je da više od 2% višeplodnih trudnoća uključuje genetski doprinos različitih muškarca, ali Segalova tvrdi da je taj broj vjerojatno veći s obzirom da će se pretpostaviti da blizanci imaju istoga oca.

Blizanci mogu imati različite rođendane

Nisu potrebne neobične okolnosti da bi blizanci imali različite rođendane. Najduži mogući interval između rođenja blizanaca iznosi 87 dana. Također je zanimljivo da blizanac koji je kasnije rođen ima veći rizik od raznih zdravstvenih komplikacija od onoga koji je prvi rođen.

Telepatija identičnih blizanaca

Ponekad nam se čini da identičnih blizanci posjeduju nekakvu telepatsku vezu i na neki način osjećaju jedan drugoga, međutim za to ne postoje stvarni dokazi. Njihove sličnosti pokazuju da oni imaju slične umove, ali ne i stvarnu vezu između njih. To znači da blizanci često uživaju u istim hobbyima, vole iste knjige ili čak iste filmove.

Zašto proučavamo blizance?

Segalova je sudjelovala i u revolucionarnom istraživanju o blizancima koji se odgajaju zasebno u različitim obiteljima. Ustanovljeno je da blizanci koji se odgajaju odvojeno i dalje dijele mnoge osobine, baš kao i blizanci koji odrastaju zajedno.
Ono što je fascinantno kod blizanaca je nešto na filozofskoj razini: Ideja da dvije osobe dijele fizičke i psihološke osobine protivi se našem uvjerenju da nijedna osoba na svijetu nije poput nas.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Rasadnici bakterija i gljivica

Društvene znanosti

Posvećujete li dovoljno vremena svojoj djeci? Odgovor na ovo pitanje pokušalo je dati britansko istraživanje koje je pokazalo da roditelji u prosjeku provedu samo...

Genetika

Kad u jednoj trudnoći nastaju dva potomka, oni se zovu blizancima. Dva su tipa blizanaca – jednojajčani (identični) i dvojajčani blizanci. Razvoj blizanaca ovisi...

Društvene znanosti

Više od polovice djece priznalo je da spava s mobilnim telefonima, prema godišnjem istraživanju korištenja moderne tehonlogije među mladima. Izvješće “Childwise report” otkrilo je...

Oglašavanje