Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost

Istina i zablude o blizancima

S obzirom na to da blizanci čine čak 3% populacije, nije čudno da se o njima sve češće istražuje.

Nancy Segal, ravnateljica centra za studije o blizancima na sveučilištu California State, na tu je temu napisala knjigu: Zablude o blizancima. Radi se o zabavnom pristupu prema više od 70 uobičajenih uvjerenja o blizancima.

Dvojajačani blizanci mogu imati različite očeve

Raspon tema kojih se Segalova dotiče idu od zanimljivosti pa do pitanja života i smrti. Primjerice, je li moguće da dvojajčani blizanci imaju različite očeve? Ne samo da je moguće, nego je iznenađujuće često. Najnovija studija procijenila je da više od 2% višeplodnih trudnoća uključuje genetski doprinos različitih muškarca, ali Segalova tvrdi da je taj broj vjerojatno veći s obzirom da će se pretpostaviti da blizanci imaju istoga oca.

Blizanci mogu imati različite rođendane

Nisu potrebne neobične okolnosti da bi blizanci imali različite rođendane. Najduži mogući interval između rođenja blizanaca iznosi 87 dana. Također je zanimljivo da blizanac koji je kasnije rođen ima veći rizik od raznih zdravstvenih komplikacija od onoga koji je prvi rođen.

Telepatija identičnih blizanaca

Ponekad nam se čini da identičnih blizanci posjeduju nekakvu telepatsku vezu i na neki način osjećaju jedan drugoga, međutim za to ne postoje stvarni dokazi. Njihove sličnosti pokazuju da oni imaju slične umove, ali ne i stvarnu vezu između njih. To znači da blizanci često uživaju u istim hobbyima, vole iste knjige ili čak iste filmove.

Zašto proučavamo blizance?

Segalova je sudjelovala i u revolucionarnom istraživanju o blizancima koji se odgajaju zasebno u različitim obiteljima. Ustanovljeno je da blizanci koji se odgajaju odvojeno i dalje dijele mnoge osobine, baš kao i blizanci koji odrastaju zajedno.
Ono što je fascinantno kod blizanaca je nešto na filozofskoj razini: Ideja da dvije osobe dijele fizičke i psihološke osobine protivi se našem uvjerenju da nijedna osoba na svijetu nije poput nas.

Možda će vas zanimati

Psihologija

U današnjem ubrzanom i konkurencijskom svijetu, samopouzdanje postaje ključan faktor u razvoju svakog djeteta. Kako bismo pomogli našim najmlađima u izgradnji jake samosvijesti i...

Društvene znanosti

Broj novorođene djece u Kataloniji porastao je za 16% devet mjeseci nakon što je nogometni klub Barcelona 2009. godine osvojio tri najvažnija nogometna trofeja,...

Biologija

Čini se kao neko praznovjerje priča da su bebe začete u određeno doba godine zdravije od onih začetih tijekom nekog drugog razdoblja. Međutim, znanstvenici...

Oboljenja i poremećaji

U Švedskoj svaka osoba nosi jedinstveni osobni broj. Svaki posjet liječniku i svaki recept se elektronski zavodi u nacionalnim bazama podataka. Od 2001. godine...