Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Istina iza Sfinge plaši arheologe: Egipatska povijest sadrži mnoge misterije koji se još uvijek ne mogu dešifrirati

Istina iza Sfinge plaši arheologe: Egipatska povijest sadrži mnoge misterije koje arheolozi još uvijek ne mogu dešifrirati
Facebook

Doba drevnog Egipta obavijeno je tajanstvenošću i misterijima. S izgradnjom piramida do Tutankamonove enigmatične i prerane smrti, Egipat je bogat skrivenim znanjima koja možda nikad nećemo u potpunosti razumjeti. Iako povijest drevnog Egipta sadrži mnogo nepoznatih aspekata, arheolozi su desetljećima marljivo istraživali i uspjeli razotkriti zadivljujuće dokaze o životu, vjerovanjima i svakodnevici drevnih Egipćana. Ipak, neki od tih nalaza su izazvali kontroverze zbog svoje iznenađujuće i neobične naravi. Dok su neka od ovih otkrića detaljno analizirana u smislu povijesti i znanosti, druga su odbacivana kao fabricirane informacije koje hrane teorije zavjere.

U ovom članku, kondenzirat ćemo rasprave, spekulacije i legende o drevnom Egiptu u pet najuvjerljivijih i najprovokativnijih teorija. Od teorija o levitaciji do utjecaja izvanzemaljaca, predstavit ćemo neke od najneobičnijih modernih ideja vezanih za drevni Egipat.

Sfinga u Gizi je najstariji objekt na Zemlji

Postoji značajna količina dokaza koja ukazuje na to da je Velika Sfinga u Gizi starija nego što se tradicionalno smatra u akademskim krugovima.

Teorija započinje radom istraživača Roberta Schocha, koji je argumentirao da je Sfinga starija od 12.000 godina, suprotno općeprihvaćenom mišljenju da je mlađa od 5.000 godina. Schoch je do ovog zaključka došao analizirajući dokumentiranu povijest popravaka Sfinge i proučavanjem zvjezdanih karata koje su mogli koristiti drevni Egipćani prilikom izgradnje Sfinge.

Iako je ova teorija odbačena od strane većine povjesničara, ona je potaknula niz drugih teorija o starosti Sfinge, uključujući i one koje tvrde da bi Sfinga mogla biti stara čak 800.000 godina. Ako je to točno, to bi radikalno promijenilo naše razumijevanje ljudske povijesti i trajanja našeg postojanja kao vrste.

Teorija o 800.000 godina staroj Sfingi potekla je od dvojice ukrajinskih geologa koji su tvrdili da su pronašli dokaze erozije na Sfingi uzrokovane vodom, što ukazuje na to da je Giza bila pod vodom pri kraju posljednjeg ledenog doba, što je bilo prije više od 700.000 godina.

Prema teorijama zavjere, Egipćani su koristili zvučne valove za levitaciju

Ljubitelji teorija zavjere i drevni Egipat često sugeriraju upotrebu zvuka kao sredstva za postizanje izuzetne moći, posebice u smislu levitacije. Bez konkretnih fizičkih dokaza iz vremena drevnog Egipta, oni ipak tvrde da su Egipćani koristili zvučne valove za manipulaciju objektima.

Ova teorija, iako složena, navodi da zvučni valovi mogu rezonirati s objektima na određenoj frekvenciji, utječući time na njihovo ponašanje u gravitacijskom polju.

Razumijevanje vibracija unutar audio spektra ukazuje na mogućnost da određeno zvučno polje može neutralizirati gravitacijsku silu, što bi omogućilo Egipćanima da podižu i precizno postavljaju teške objekte poput građevinskih blokova piramida. Autor Bruce Cathie navodno je zabilježio sličnu tehniku kod tibetanskih monaha u svojoj knjizi ‘Akustična levitacija kamenja: Izgradnja samostana’.

Postoji uvjerenje među teoretičarima zavjere da Sfinga skriva podzemnu komoru punu zapisa o ljudskom ponašanju kroz tisuće godina, uključujući i podatke o civilizacijama koje su postojale prije više od 13.000 godina, prije velikog događaja izumiranja.

Piramide i sfinga
Shutterstock

Grčki filozof Solon, prema legendi, u 600. godini prije Krista zapisao je svoje iskustvo ulaska u tajnu sobu ispod Sfinge s visokim egipatskim svećenikom, gdje je saznao o Atlantidi, informaciju koju je kasnije prenio Platonu. Postoji vjerovanje da je lijeva šapa Sfinge šuplja, što bi mogao biti ulaz u tu skrivenu sobu.

Robert Schoch, spomenut ranije, navodno je dokazao postojanje umjetno izrađene šupljine ispod Sfinge. Prilikom njegovog posljednjeg posjeta Sfingi u 1990-ima, on i njegov tim su koristili sonarske skenere da prate podzemlje i otkrili pravokutnu šupljinu veličine od 9 do 12 metara. Međutim, kada su egipatske vlasti saznale za njihov rad, Schoch i njegovi suradnici su bili izbačeni s lokacije i zabranjeno im je daljnje istraživanje.

Drevni Egipćani i teorija zrakoplova

Postoji teorija da je drevni Egipat možda posjedovao izuzetno naprednu tehnologiju, uključujući zrakoplove. Ova teorija, koja proizlazi iz ideje o izvanzemaljskoj intervenciji, smatra se jednom od kontroverznijih.

Teorija zrakoplova temelji se na hijeroglifima koji navodno prikazuju moderne brodove, helikoptere i avione. Teoretičari zavjere smatraju ovo dokazom da su drevni Egipćani bili u redovitom kontaktu s izvanzemaljskom rasom poznatom kao Anunnaki. Prema njihovim tvrdnjama, ova reptilska rasa posjetila je drevne Egipćane i obdarila ih izvanrednim znanjem iz područja znanosti i matematike.

Međutim, glavni argument protiv ove teorije od strane stručnjaka je rijetkost spominjanja takvih zrakoplova. Ukoliko su drevni Egipćani zaista posjedovali moderne brzobrode i helikoptere, vjerojatno bi ih češće spominjali u hijeroglifima i tekstovima. Također, faraoni bi vjerojatno željeli biti pokopani sa dijelovima zrakoplova i brodova, ali takvi dijelovi nikada nisu pronađeni u grobnicama drevnog Egipta.

Izvanzemaljci su izgradili Sfingu u Gizi

Već smo razgovarali o potencijalnoj tajnoj sobi ispunjenoj drevnim zapisima i mogućoj starosti Sfinge, pa sada preispitujemo glasine o njezinim graditeljima. Na Sfingi ne postoje nikakve oznake, urezivanja ili dokazi o imenima, što je neobično za drevni Egipat, s obzirom na to da su faraoni obično urezivali svoja imena u povijest kroz spomenike i hijeroglifske priče. Stoga, nikada ne možemo biti potpuno sigurni tko ju je izgradio ili čak kada.

Analizirajući povijesne zvjezdane karte i kartiranje neba, pretpostavlja se da je Sfinga izgrađena u skladu s konstelacijom Lava, za koju teoretičari zavjere vjeruju da je dom reptilske izvanzemaljske rase Anunnaki. Položaj Sfinge precizno je određen matematikom i astronomijom, no internetski teoretičari sugeriraju da su Egipćani morali naučiti ove vještine od naprednije rase. Čak i egipatski bog Sobek prikazan je kao humanoidno biće s glavom reptila, slično krokodilu.

Matematika se smatra univerzalnim jezikom, jer bez obzira na jezik koji govorite ili mjesto odakle dolazite, rezultat jednadžbe ostaje nepromijenjen. Ovaj koncept proširuje se na svemir u cjelini, a teoretičari vjeruju da bi izvanzemaljci mogli koristiti matematiku za komunikaciju s nama u slučaju ‘prvog kontakta’. Stoga, činjenica da su Egipćani posjedovali naprednu matematiku prije svog vremena može se tumačiti kao dokaz izvanzemaljskog kontakta.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Veliki znanstvenici

Kada nam na pamet padnu najpoznatiji izumi Nikole Tesle, često nas zapljusne val znatiželje i divljenja prema ovom vizionaru čiji radovi i danas rezoniraju...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...

Arheologija i paleontologija

U srcu Mezoamerike, Teotihuacan, ogromna urbana sredina, procvjetala je odvojeno od kasnije aztečke civilizacije, nastanjujući centralni Meksiko između 100. pr. Kr. i 800. n....