Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Zdravlje i Medicina

Istine i zablude o održavanju tjelesne topline zimi

Kako se vi utopljavate u hladnim danima?

Procesi koje naša tijela koriste za zagrijavanje su fascinantni. Ipak, za vrijeme nižih temperatura održavanje normalne tjelesne temperature postaje izazov.

Koža i mišići

Krv teče kroz tijelo noseći hranjive tvari, kisik i druge važne supstance. Tim dostavnim sustavom također dovodi toplinu proizvedenu u mišićima do kože, gdje se oslobađa.

Kada smo u hladnom okruženju, tijelo nam preraspodjeljuje krv u torzo, održavajući toplinu vitalnih organa. Istovremeno, tijelo ograničava dotok krvi u kožu. To znači da možemo dulje vremena zadržati unutrašnju toplinu.

Druga obrambena strategija je mišićna aktivnost. To ubrzava metabolizam i stvara više topline.

Razlike u veličini tijela, tjelesnoj masi te metaboličkoj aktivnosti utječu na to kako različiti ljudi doživljavaju hladnoću. Niže osobe s manjim razinama tjelesne masnoće gube više topline u okolišu od većih ljudi s višim tjelesnim masama. Viša osoba može imati povećanu mišićnu masu koja je proizvođač topline, ili veću tjelesnu masu koja funkcionira poput izolatora za smanjenje gubitka topline.

Kako bi se održao osjećaj topline, možemo manipulirati odjećom, aktivnostima i hranom.

Vanjska pomagala i druge nuspojave

Deblja odjeća i slojevito oblačenje uvijek pomažu. Ipak, zimska odjeća nije tu da nas ugrije, nego da održi toplinu koju tijelo proizvede. Fizička aktivnost također pomaže, jer uzrokuje kontrakciju mišića što onda generira toplinu.

Suprotno uvriježenom mišljenju, glava ipak nije veći izvor gubitka topline od nekog drugog prikladno prekrivenog dijela tijela.

Nažalost, fizička aktivnost ili slojevito oblačenje mogu pomjeriti ravnotežu s onoga što zaista trebamo kako bismo nadoknadili gubitak topline. U tom slučaju ćemo osjetiti povećanje tjelesne temperature i tijelo će se početi znojiti u pokušaju da se ohladi. To nije dobar ishod, jer isparavanje znoja dovodi do gubitka topline.

Napokon, prehrana isto tako povećava proizvodnju tjelesne topline, no proces razgradnje hrane nema tako veliki učinak na povećavanje tjelesne temperature.

Također se može pojaviti potreba za mokrenjem, ono što se naziva hladnom diurezom. Nuspojava je to sužavanja krvnih žila i rezultirajućeg povećanja krvnog tlaka jer ista količina krvi ima manje prostor za putovanje kroz tijelo.

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Zdravlje i Medicina

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh