Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Istočno-američka puma je službeno izumrla

Nekoć je vladala istočnim dijelovima SAD-a

Čak 80 godina nakon što je zadnji put viđena, istočno-američka puma je službeno proglašena izumrlom i početkom tjedna je uklonjena s američkog popisa ugroženih vrsta. Nekada je vladala dijelovima sjevernoameričkog kontinenta koji su se prostirali od Michigana do Južne Karoline.

Velike mačke, inače poznate kao kuguari, planinski lavovi ili pantere, obitavale su na područjima svih američkih saveznih država istočno od rijeke Mississippi, no do vremena 1900-ih godina su gotovo nestale, zahvaljujući lovu i sustavnom ubijanju zamkama, tako prenosi američka agencija za riblji i životinjski svijet.

Agencija je započela sustavno preispitivanje statusa te životinje još 2011., inače genetskog rođaka planinskih lavova koji se još uvijek nalaze u dobrom dijelu zapadnog dijela Sjedinjenih Država te male ugrožene populacije pantera na Floridi koje obitavaju samo još na području močvara Everglades.

2015. godine su američki savezni biolozi zaključili kako ipak nema ni najmanjih izgleda za pronalazak te pume na području istočnog dijela zemlje pa sukladno tome nema ni potreba za zaštitom koju inače pruža zakon o ugroženim vrstama. Njihova odluka o brisanju s popisa je postala je konačna ovog tjedna, u ponedjeljak.

Ove životinje su uglavnom lovile jelene bijeloga repa u obalnim područjima i šumama. Proglašene su ugroženima još 1973. premda ih u tom trenu nitko nije vidio već tri desetljeća.

Prema zapisima je posljednju pumu ubio jedan lovac u Mainu 1938., a poslije toga su pume koje su bile uočene na istoku SAD-a u stvari bile posjetitelji koji bi dolutali sa zapada zemlje.

Te su životinje mogle dosegnuti duljinu od gotovo 2,5 metra od glave do vrha repa te su mogle težiti i do 65 kilograma. Nekada su to bili najrasprostranjeniji kopneni sisavci zapadne polutke planeta prije uništavanja njihovih staništa i istrebljenja, što je rezultiralo time da je njihovo životno stanište bilo smanjeno za otprilike dvije trećine.

Skupine za očuvanje životinja tvrde da će uklanjanje istočno-američke pume sa spomenutog popisa zaštićenih vrsta tako osloboditi prostor za države poput New Yorka, tamo gdje su planine Adirondack koje su bile njihovo stanište, da se nasele njihovim rođacima sa zapadnog dijela zemlje.

„Potrebne su takve velike grabežljivce koje mogu kontrolirati rast populacije jelena, a posredno i bolesti koje prenose krpelji i koje tako prijete zdravlju ljudi pa se nadamo da će ih zemlje na istoku i srednjem zapadu države naseliti“, poručio je Michael Robinson, zagovornik zaštite životinjskih vrsta iz Centra za bioraznolikost.

Možda će vas zanimati

Biologija

Uznemirujuć trend postavio je pitanje straha od izumiranja.

Biljke i životinje

Istraživači su kao glavni razlog pada populacije naveli pretjerani izlov.

Biljke i životinje

Znanstvenici strahuju da će se trend izumiranja sivih kitova nastaviti i ove godine

Biljke i životinje

Kao posljedica invazije na njihovo stanište, broj Hainan gibona pao je s oko 2000 tijekom 1950-tih na svega desetak majmuna 1970. godine.