Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Istraživači otkrili prvu trudnu egipatsku mumiju

Foto: Warsaw Mummy Project

Poljski znanstvenici objavili su da su otkrili prvu trudnu egipatsku mumiju na svijetu dok su proučavali 2.000 godina stare posmrtne ostatke koji se čuvaju u Nacionalnom muzeju u Varšavi.

Pronalazak je bio neočekivan, jer su natpisi na lijesu mumije sugerirali da ostaci pripadaju muškom svećeniku. Mumija je 1826. godine darovana Sveučilištu u Varšavi, a tek nedavno su arheolozi proveli detaljnu analizu, piše Live Science.

X-ray i CT snimke mumije otkrile su da ostaci pripadaju ženi te da se ne podudaraju s podacima koji su se nalazili na lijesu, a koji su sugerirali da se radi o ostacima svećenika Hor-Djehutyja iz drevne Tebe, čije je ime bilo upisano u lijes.

“Ovo je bilo veliko iznenađenje jer smo tragali za drevnim bolestima ili uzrocima smrti. Mislili smo da je ovo tijelo svećenika.”, rekao je vodeći autor i suvoditelj projekta Wojciech Ejsmond.

Detaljnija analiza pokazala je da se radi o ostacima žene koja je umrla u dobi između 20 i 30 godina, a koja je bila trudna 6,5 do 7,5 mjeseci.

“Moj suprug, egipatski arheolog i ja poručili smo rendgenske snimke i primijetili u stomaku poznati prizor za roditelje – malo stopalo”, izjavila je Marzena Ozarek – Szilke, antropologinja i arheologinja sa Sveučilišta u Varšavi.

“Ne znamo zašto fetus nije bio izvađen iz pokojnice tijekom mumificiranja. To je prvi takav slučaj, “naša” mumija jedina je na svijetu za koju je utvrđeno da je s fetusom”, objasnio je Ejsmond.

Kao što je već spomenuto, na osnovu analize hijeroglifa koji su se nalazili na sarkofagu, za mumiju se prvotno mislilo da je svećenik koji je živio između prvog stoljeća prije nove ere i prvog stoljeća nove ere.

Znanstvenici sada vjeruju da se ipak radi o starijoj mumiji i istražuju moguće uzroke smrti. Mumija nije otvarana, ali jedan scan sugerira da je žena imala dugu kovrčavu kosu do ramena.

Istraživanje je objavljeno 28. travnja u akademskom časopisu Journal of Archaeological Science.

“Ova mumija otvara nove mogućnosti za istraživanje trudnoće i majčinstva u drevna vremena”, stoji u članku.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Arheologija i paleontologija

Misterij drevnih egipatskih mumija godinama fascinira ljude diljem svijeta, a sada su istraživači objavili nove fotografije koje prikazuju kako su vrlo vjerojatno izgledale. Istraživači...

Arheologija i paleontologija

Pivovara je podijeljena u osam velikih odjeljaka za proizvodnju piva

Arheologija i paleontologija

Sarkofazi su pronađeni tijekom proteklih tjedana južno od Kaira, u prostranom groblju Saqqara.

Arheologija i paleontologija

Stručnjaci tvrde da su grobnice koje su otkrivene devedesetih godina definitivan dokaz da su piramide izgradili drevni Egipćani.

Oglašavanje