Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Istraživači otkrili prvu trudnu egipatsku mumiju

Foto: Warsaw Mummy Project

Poljski znanstvenici objavili su da su otkrili prvu trudnu egipatsku mumiju na svijetu dok su proučavali 2.000 godina stare posmrtne ostatke koji se čuvaju u Nacionalnom muzeju u Varšavi.

Pronalazak je bio neočekivan, jer su natpisi na lijesu mumije sugerirali da ostaci pripadaju muškom svećeniku. Mumija je 1826. godine darovana Sveučilištu u Varšavi, a tek nedavno su arheolozi proveli detaljnu analizu, piše Live Science.

X-ray i CT snimke mumije otkrile su da ostaci pripadaju ženi te da se ne podudaraju s podacima koji su se nalazili na lijesu, a koji su sugerirali da se radi o ostacima svećenika Hor-Djehutyja iz drevne Tebe, čije je ime bilo upisano u lijes.

“Ovo je bilo veliko iznenađenje jer smo tragali za drevnim bolestima ili uzrocima smrti. Mislili smo da je ovo tijelo svećenika.”, rekao je vodeći autor i suvoditelj projekta Wojciech Ejsmond.

Detaljnija analiza pokazala je da se radi o ostacima žene koja je umrla u dobi između 20 i 30 godina, a koja je bila trudna 6,5 do 7,5 mjeseci.

“Moj suprug, egipatski arheolog i ja poručili smo rendgenske snimke i primijetili u stomaku poznati prizor za roditelje – malo stopalo”, izjavila je Marzena Ozarek – Szilke, antropologinja i arheologinja sa Sveučilišta u Varšavi.

“Ne znamo zašto fetus nije bio izvađen iz pokojnice tijekom mumificiranja. To je prvi takav slučaj, “naša” mumija jedina je na svijetu za koju je utvrđeno da je s fetusom”, objasnio je Ejsmond.

Kao što je već spomenuto, na osnovu analize hijeroglifa koji su se nalazili na sarkofagu, za mumiju se prvotno mislilo da je svećenik koji je živio između prvog stoljeća prije nove ere i prvog stoljeća nove ere.

Znanstvenici sada vjeruju da se ipak radi o starijoj mumiji i istražuju moguće uzroke smrti. Mumija nije otvarana, ali jedan scan sugerira da je žena imala dugu kovrčavu kosu do ramena.

Istraživanje je objavljeno 28. travnja u akademskom časopisu Journal of Archaeological Science.

“Ova mumija otvara nove mogućnosti za istraživanje trudnoće i majčinstva u drevna vremena”, stoji u članku.

Možda će vas zanimati

Društvene znanosti

Broj parova u kojima žena ima višu razinu sveučilišnog obrazovanja nego njezin muški partner je u porastu, a u mnogim zemljama taj trend nadilazi...

Društvene znanosti

Određeni provedeni eksperimenti o grupnom odlučivanju pokazuju da je posjedovanje mjesta za stolom vrlo različito od posjedovanja glasa za odluku. Znanstvenici na američkim sveučilištima...

Evolucija

Evolucijom je muški spol razvio zdravije gene zahvaljujući svojim genetskim vezama sa ženama, pokazalo je jedno istraživanje. Iako je, kažu istraživači, učinak kulture poprilično...

Znanost

Iako su nam stari Egipćani ostavili velike tekstualne informacije i mnoge mumije, jedva da postoje izvori koji nas informiraju o njihovoj praksi balzamiranja. U...