Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

Istraživači s Harvarda i MIT-a kreirali masku koja za 90 minuta može otkriti koronavirus u dahu

Foto: Wyss Institute at Harvard University

Istraživači s MIT-a i Harvarda dizajnirali su nosive biosenzore koji mogu otkriti prisutnost virusa u dahu osobe. Maske se aktiviraju gumbom, a rezultate testa na COVID-19 daju u roku 90 minuta u jednostavnom formatu sličnom onom koji se koristi kod testova za trudnoću.

Prema navodima istraživača s Wyss Instituta za biološki nadahnuto inženjerstvo, maska može dijagnosticirati COVID-19 jednako precizno kao i standardni dijagnostički testovi.

Čini se da je samo nebo granica za ovu tehnologiju jer ju je moguće prilagoditi za otkrivanje širokog spektra drugih virusa, bakterija i toksina, piše Daily News.

“Čitav dijagnostički laboratorij smanjili smo i pretvorili u mali senzor koji može raditi na bilo kojoj maski za lice. Senzor kombinira visoku preciznost PCR testova s brzinom i ekonomičnosti antigenskih testova”, rekao je Peter Nguyen, istraživač s Instituta Wyss.

“Osim u maske za lice, naši biosenzori mogu se integrirati i u druge odjevne predmete te bi mogli osigurati detekciju opasnih tvari u pokretu. Tako bi u hodu bilo moguće otkriti viruse, bakterije, toksine i kemijska tvari.”, objasnio je Nguyen.

Ova tehnologija temelji se na dijagnostici koja se prvo primjenjivala za detekciju ebole i Zika virusa, a razvio ju je profesor inženjerstva s MIT-a James Collins.

Collins je kasnije dizajnirao sustav senzora za detekciju nukleinskih kiselina. Njegov tim znanstvenika već je radio na razvoju nosivih senzora, poput maski, kad je izbila pandemija koronavirusa prošle godine.

Zbog situacije s pandemijom, tim je svoje napore usmjerio na maske koje otkrivaju COVID-19, a napredak na tom području objavili su u akademskom časopisu Nature Biotechnology.

Možda će vas zanimati

Oboljenja i poremećaji

Znanstvenici su identificirali novu potencijalnu terapiju za COVID-19. Radi se o biološkoj tvari koju stvaraju modificirane stanice ljudske kože. Utvrdili su da je navedena...

Tehnologija

Istraživači s MIT-a dizajnirali su kvantni senzor za otkrivanje SARS-CoV-2. Iako je uređaj još uvijek teoretski, istraživači su koristili matematičke simulacije kako bi pokazali...

Oboljenja i poremećaji

Kako istraživanje koje nam dolazi iz Barcelone pokazuje, izgleda da razina IgG protutijela, usmjerenih na šiljak SARS-CoV-2 ostaje stabilna i do 7 mjeseci nakon...

Tehnologija

Tvrtka sa sjedištem u Münchenu izrazila je nadu da će započeti novu eru testiranja na koronavirus uz pomoć svog proizvoda koji skeniranjem oka za...