Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Evolucija

Istraživanja dokazuju: mrav je u potpunosti odustao od seksa

Ekipa znanstvenika iz Teksasa i Brazila potvrdila je potpunu aseksualnost (odnosno nespolno razmnožavanje) jedne vrsta mrava – jedine vrste mrava na svijetu za koju se zna da više nema uopće muških primjeraka.

Većina socijalnih kukaca (onih koji žive u kolonijama ili grupama) – ose, mravi i pčele, na primjer – naučena je na svakodnevni život bez mužjaka. Njihove kolonije dobro funkcioniraju uz pomoć rojeva sterilnih ženki kojima upravlja kraljica, koja polaže jaja. Ipak, s vremena na vrijeme, svi socijalni kukci koriste svoju sposobnost da proizvedu mužjake koji će oploditi nove matice i razmnožiti vrstu. Zanimljivo je da se matice mravlje vrste Mycocepurus smithii razmnožavaju bez oplodnje, a čini se da kod ove specifične vrste mrava mužjaci uopće ne postoje, izvijestili su ovoga tjedna Christian Rabeling, Ulrich Mueller te kolege iz Brazila u PLoS ONE-u.

“Životinje koje su posve aseksualne relativno su rijetke, što čini ovoga mrava uistinu zanimljivim i posebnim”, kaže Rabeling, student poslijediplomskoga studija ekologije i evolucije na Teksaškom Sveučilištu u Austinu, SAD (The University of Texas). “Budući da se kod aseksualnih životinja geni ne miješaju uslijed rekombinacije, bilo bi za očekivati da će se štetne mutacije nagomilati s vremenom, što redovito utječe na to da vrsta izumire puno brže od ostalih. Takve vrste uglavnom ne uspijevaju dugo opstati u procesu evolucije.”

I prethodna istraživanja mrava s Puerto Rica i Paname ukazuju na to da su mravi potpuno aseksualni. Posebno je značajno istraživanje Muellera i bivše studentice Anne Himler (koja je sada na Sveučilištu Arizona State), za vrijeme kojeg su se mravi razmnožavali u laboratoriju bez mužjaka, i nikakva ih razina stresa nije nagnala na to da proizvedu mužjake. Znanstvenici su vjerovali da bi primjerci mrava, koji su šezdesetih godina sakupljeni u Brazilu, mogli biti mužjaci vrste Mycocepurus smithii. Smatrali su da bi postojanje mužjaka ukazalo na to da se, barem s vremena na vrijeme, mravi razmnožavaju spolnim putem.

No Rabeling je analizirao gore navedene mužjake i otkrio da pripadaju drugoj vrsti, Mycocepurus obsoletus, koja je doduše vrlo bliska, ali koja se razmnožava spolnim putem. Time je potvrđeno kako ne postoje muški primjerci mrava vrste Mycocepurus smithii za koje bismo znali. Rabeling je također secirao i rasplodne kraljice vrste Mycocepurus smithii iz Brazila i otkrio kako su njihovi organi, koji služe za pohranjivanje sperme, prazni. Uzevši u obzir i prethodna istraživanja o mravima, Rabeling i njegovi kolege zaključili su kako je ova vrsta vrlo vjerojatno potpuno aseksualna u čitavom svojem rasponu, od sjevernoga Meksika, preko Središnje Amerike do Brazila, uključujući i neke Karipske otoke.

Što se tiče starosti vrste, znanstvenici su procijenili da se razvila unutar posljednjih jednog do dva milijuna godina, što je određuje kao jako mladu vrstu, budući da za usporedbu moramo uzeti u obzir da su se prve vrste iz ove porodice razvile prije oko 50 milijuna godina.

Rabeling kaže da u proučavanju evolucije i sistematizaciji ove porodice mrava koristi genetske markere koji će, u skoroj budućnosti, pomoći preciznije utvrditi vrijeme ove zanimljive pojave, kao i genetski mehanizam nespolnoga razmnožavanja.

Izvor: sciencedaily.com

Možda će vas zanimati

Na rubu znanosti

Parazitska gljivica koja “kontrolira um” pretvara mrave u svojevrsne “zombije” i prisiljava ih da se popnu na vrhove grmlja, zagrizu ih i uginu. Novo...

Biologija

Znanstvenici su uspjeli izmjeriti brzinu kretanja najbržega mrava na svijetu, koji živi u Sahari i u sekundi može prijeći 85,5 centimetara ili 108 dužina...

Biljke i životinje

Mravi su jako društvene životinje i moraju raditi zajedno kako bi došli do hrane i zaklona za cijelu koloniju. Nedavno je otkriveno da ne...

Biljke i životinje

Čak 33 nove vrste mrava otkrivene su u Srednjoj Americi i Karipskom otočju. Ne bi zvučalo čudno, no zanimljivo je da su novootkrivene vrste...