Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

Istraživanje: Buka koju proizvodi čovječanstvo veliki je svjetski zagađivač

Od ranije je poznato da ljudska buka može imati negativni utjecaj na neke životinje, no novo istraživanje objavljeno u srijedu pokazuje da se buku koju stvaramo treba tretirati kao ‘velikog svjetskog zagađivača’.

– Utvrdili smo da buka pogađa mnoge vrste vodozemaca, člankonožaca, ptica, riba, sisavaca, mekušaca i gmazova – naveli su znanstvenici s Kraljičina sveučilišta u Belfastu u radu objavljenom u časopisu Royal Society’s Biology Letters.

Ljudska buka prevladava u okolišu, od prijevoznih sredstava i industrije u gusto naseljenim urbanim područjima, preko zrakoplova koji prelijetaju nebom, do propelera brodova za koje se vjeruje da ometaju ultrazvučnu komunikaciju kitova i mogu igrati ulogu u njihovu masovnom nasukavanju jer dezorijentirane životinje gube osjećaj smjera.

Analizom niza ranijih pojedinačnih studija Hansjoerg Kunc i Rouven Schmidt došli su do toga da bi se trebalo zaključiti  ‘da buka utječe na većinu vrsta, a ne da je samo nekoliko vrsta posebno osjetljivo na buku’ .

– Zanimljivo je otkriće da raspon pogođenih životinjskih vrsta obuhvaća sve od malenih insekata do velikih morskih sisavaca poput kitova. Nismo očekivali da ćemo utvrditi reakcije na buku u širokom rasponu životinjskih vrsta – kazao je Kunc za AFP. 

U radu se navodi da reakcija životinjskog svijeta na buku čovječanstva nije jednoznačna i njezin se utjecaj ne može jednostavno odrediti kao dobar ili loš.

Ljudska buka, primjerice, ometa ultrazvučne sustave detekcije koje koriste šišmiši u potrazi za insektima što im otežava lov.

No, to može biti dobra vijest za insekte jer se potencijalna lovina može ‘izravno okoristiti ljudskom bukom’, navodi se u radu.

Kunc, ipak, upozorava da ukupna slika ukazuje na ozbiljno ometanje prirodnog okoliša.

– U primjeru s šišmišima grabežljivac možda trpi zbog toga što ne može locirati žrtvu. No vrste koje se oslanjaju na zvuk da bi uočile grabežjlivce, mogu stradati jer neće čuti dovoljno rano napadača i pobjeći – upozorio je Kunc. 

Zagađenje ljudskom bukom i reakcija životinjskog svijeta moraju se promatrati u kontekstu ekosustava, posebice kad se radi o naporima za zaštitu okoliša, navode znanstvenici.

– Buku se mora smatrati ozbiljnim oblikom promjene i zagađenja okoliša jer utječe i na vodene i na kopnene vrste. Naša analiza pruža kvantitativne dokaze  potrebne zakonodavnim tijelima da učinkovito reguliraju to zagađivanje okoliša – naveli su.

Možda će vas zanimati

Ekologija i okoliš

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (eng. World Health Organization, WHO), prometna buka je drugi najveći ekološki problem u Europskoj uniji. Odmah nakon onečišćenja zraka, koje...

Zemlja

Međunarodna skupina seizmologa iz 33 zemlje izmjerila je pad do 50% takozvane ambijentalne buke koju stvaraju ljudi koji putuju i tvornice tijekom rada

Znanost

Sat Sudnjeg dana u četvrtak je otkucao 100 sekundi do ponoći simbolizirajući najveću razinu pogibelji za čovječanstvo od njegova pokretanja 1947. zbog prijetnji koje predstavljaju klimatske...

Biljke i životinje

Sud u Daxu presudio je da je buka koju proizvodi šezdesetak pataka i gusaka umirovljenog farmera Dominiquea Douthe u podnožju Pireneja na jugozapadu Francuske u...