Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Istraživanje: Buka koju proizvodi čovječanstvo veliki je svjetski zagađivač

Od ranije je poznato da ljudska buka može imati negativni utjecaj na neke životinje, no novo istraživanje objavljeno u srijedu pokazuje da se buku koju stvaramo treba tretirati kao ‘velikog svjetskog zagađivača’.

– Utvrdili smo da buka pogađa mnoge vrste vodozemaca, člankonožaca, ptica, riba, sisavaca, mekušaca i gmazova – naveli su znanstvenici s Kraljičina sveučilišta u Belfastu u radu objavljenom u časopisu Royal Society’s Biology Letters.

Ljudska buka prevladava u okolišu, od prijevoznih sredstava i industrije u gusto naseljenim urbanim područjima, preko zrakoplova koji prelijetaju nebom, do propelera brodova za koje se vjeruje da ometaju ultrazvučnu komunikaciju kitova i mogu igrati ulogu u njihovu masovnom nasukavanju jer dezorijentirane životinje gube osjećaj smjera.

Analizom niza ranijih pojedinačnih studija Hansjoerg Kunc i Rouven Schmidt došli su do toga da bi se trebalo zaključiti  ‘da buka utječe na većinu vrsta, a ne da je samo nekoliko vrsta posebno osjetljivo na buku’ .

– Zanimljivo je otkriće da raspon pogođenih životinjskih vrsta obuhvaća sve od malenih insekata do velikih morskih sisavaca poput kitova. Nismo očekivali da ćemo utvrditi reakcije na buku u širokom rasponu životinjskih vrsta – kazao je Kunc za AFP. 

U radu se navodi da reakcija životinjskog svijeta na buku čovječanstva nije jednoznačna i njezin se utjecaj ne može jednostavno odrediti kao dobar ili loš.

Ljudska buka, primjerice, ometa ultrazvučne sustave detekcije koje koriste šišmiši u potrazi za insektima što im otežava lov.

No, to može biti dobra vijest za insekte jer se potencijalna lovina može ‘izravno okoristiti ljudskom bukom’, navodi se u radu.

Kunc, ipak, upozorava da ukupna slika ukazuje na ozbiljno ometanje prirodnog okoliša.

– U primjeru s šišmišima grabežljivac možda trpi zbog toga što ne može locirati žrtvu. No vrste koje se oslanjaju na zvuk da bi uočile grabežjlivce, mogu stradati jer neće čuti dovoljno rano napadača i pobjeći – upozorio je Kunc. 

Zagađenje ljudskom bukom i reakcija životinjskog svijeta moraju se promatrati u kontekstu ekosustava, posebice kad se radi o naporima za zaštitu okoliša, navode znanstvenici.

– Buku se mora smatrati ozbiljnim oblikom promjene i zagađenja okoliša jer utječe i na vodene i na kopnene vrste. Naša analiza pruža kvantitativne dokaze  potrebne zakonodavnim tijelima da učinkovito reguliraju to zagađivanje okoliša – naveli su.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Zemlja

Međunarodna skupina seizmologa iz 33 zemlje izmjerila je pad do 50% takozvane ambijentalne buke koju stvaraju ljudi koji putuju i tvornice tijekom rada

Znanost

Sat Sudnjeg dana u četvrtak je otkucao 100 sekundi do ponoći simbolizirajući najveću razinu pogibelji za čovječanstvo od njegova pokretanja 1947. zbog prijetnji koje predstavljaju klimatske...

Biljke i životinje

Sud u Daxu presudio je da je buka koju proizvodi šezdesetak pataka i gusaka umirovljenog farmera Dominiquea Douthe u podnožju Pireneja na jugozapadu Francuske u...

Ekologija i okoliš

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (eng. World Health Organization, WHO), prometna buka je drugi najveći ekološki problem u Europskoj uniji. Odmah nakon onečišćenja zraka, koje...

Oglašavanje