Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Fizika

Istraživanje je pokazalo kako ne postoji “jednostavna teorija svega” unutar zagonetnog E8

“`Iznimno jednostavna teorija svega“, koju je predložio jedan fizičar surfer 2007. godine, “ne drži vodu” -tvrdi matematičar sa sveučilišta Emory, Skip Garibaldi. Garibaldi je matematički dokazao neispravnost teorije koja uključuje tajanstvenu strukturu poznatu kao E8. Znanstveni rad, na kojem je surađivao s fizičarem Jacquesom Distlerom sa Sveučilišta Texas, bit će objavljen u novom broju znanstvenog časopisa Communications in Mathematical Physics.

“Najljepša stvar u fizici i matematici je ta što nisu subjektivne,” ističe Garibaldi. “Htio sam objaviti rad koji će biti pregledan i odobren od strane struke, ne bi li znanstvena literatura mogla ponuditi jasan uvid u stvarno stanje stvari. Želio sam donijeti rješenje zbrke koja je uzrokovala generalnu zbunjenost oko ove teme među neznanstvenom populacijom.”

U studenom 2007. godine, fizičar Garrett Lisi na internetu je objavio članak pod naslovom “Iznimno jednostavna teorija svega”. Lisi je dobar dio vremena proveo surfajući na Havajima, što je pomalo dodalo draž priči njegove teorije. Iako njegov članak nije pregledala struka, a čak je i sam Lisi izjavio kako treba još raditi na svojoj teoriji, ideja je izazvala veliku pozornost medija pa nije bila rijetkost naići na članke pod senzacionalističkim naslovima poput Dečko surfer zapanjio fizičare “teorijom o svemu“.

Garibaldi je bio jedan od skeptika kada je teorija postala popularna vijest. Jedan od skeptika bio je i Distler, fizičar čija su uža specijalnost elementarne čestice, koji je na svom blogu pisao o problemima koje je uočio u Lisievoj teoriji. Upravo je taj blog naveo Garibaldija da detaljnije sagleda teoriju što je kasnije i dovelo do njihove suradnje.

Lisijev članak počivao je na elegantnoj matematičkoj strukturi poznatoj kao E8, koja se pojavljuje i u teoriji struna. E8 prvi je put identificirana 1887. godine, a ima 248 dimenzija, čiju se punu formu ne može vidjeti, pa čak ni nacrtati. Zagonetna E8 najveća je i najkompliciranija od 5 iznimnih Liejeve grupa. Sastoji se od četiri podgrupe koje su povezane s četiri elementarne sile prirode: elektromagnetskom silom, jakom silom (koja povezuje kvarkove), slabom silom (koja kontrolira radioaktivni raspad) te gravitacijskom silom. Ukratko, Lisi je predložio E8 kao silu koja objedinjuje sve sile svemira.

“Kada bi to bilo istinito, bilo bi uistinu sjajno jer ja volim E8,” navodi Garibaldi. “Problem je u tome što to ne funkcionira na način na koji je Lisi predložio u svom članku.” Kao jedan od vodećih stručnjaka za nekoliko iznimnih Liejeve grupa, Garibaldi se osjećao dužnim pomoći u razjašnjavanju ovog problema. “Liejeve grupe kao da su okružene velom tajni, ali se ipak ne bi smjelo iskrivljavati činjenice. Radi se o prirodnim objektima koji su od velike važnosti za matematiku, stoga ih je bitno dobro razumjeti.

Preko linearne algebre i teorema Garibaldi i Distler preveli su fiziku na matematički jezik te pritom nisu samo dokazali kako formule koje je Lisi predložio u svom radu nisu valjane, već su uspjeli demonstrirati greške na cijelom nizu srodnih teorija.

“E8 si možete predočiti kao prostoriju, a četiri podgrupe povezane s četiri osnovne sile prirode kao namještaj, recimo stolice,” objašnjava Garibaldi. “Poprilično je jasno kako je prostorija dovoljno velika da možete u nju smjestiti sve četiri stolice. Probem s `teorijom svega` je taj što način na koji su postavljene stolice uzrokuje gubitak njihove funkcionalnosti.” Za primjer je uzeo stolice postavljene jedna na drugu.

“Već sam umoran od pitanja o `teoriji svega`. Drago mi je što ću sada moći ukazati na članak, koji je odobrila znanstvena struka, koji jasno pokazuje kako je ta teorija neispravna. Mislim kako u znanosti postoji mnogo sjajnih priča te da nema razloga napuhavati nešto što jednostavno ne drži vodu.”

Izvor: Emory University

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Priroda je puna iznenađenja.

Matematika i Ekonomija

Zašto postoji toliko veza između Fibonaccijevog niza i prirode? Postoji li magična jednadžba koja bi otkrila tajne svemira? Vjerojatno ne, ali zahvaljujući čovjeku u...

Neuroznanost

Od briga oko testa iz matematike doslovno možemo osjećati bol. Sudjelovanje u rješavanju matematičkih problema aktivira mrežu boli u mozgu čovjeka s visokom razinom...

Matematika i Ekonomija

Novo istraživanje Norveškog sveučilišta znanosti i tehnologije ukazuje da ako želite biti dobri u matematici, morate vježbati različite oblasti matematike. Što nekog čini dobrim...