Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Istraživanje: neki lijekovi za druge bolesti djeluju i protiv raka

Američki znanstvenici proučili su djeluje li u borbi protiv raka više od 4500 lijekova kojima to nije osnovna namjena i otkrili da gotovo 50 takvih lijekova ima neki učinak protiv raka.

Otkrili smo da iznenađujući broj neonkoloških lijekova može uništiti stanice raka u laboratoriju“, kaže dr. Steven Corsello iz Instituta za borbu protiv raka Dana-Farber, koji je vodio istraživanje.

Dr. Bruce Bloom iz britanske tvrtke Healx iz Cambridgea, koja koristi umjetnu inteligenciju kako bi otkrila lijekove za rijetke bolesti, kazao je da bi mehanizmi djelovanja neonkoloških lijekova na rak, koje su otkrili znanstvenici, mogli biti korisni i za nove pristupe liječenju i za prenamjenu starijih lijekova.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Cancer

Rad objavljen ovoga tjedna u časopisu Nature Cancer rezultat je najvećeg dosad proučavanja uzoraka koji imaju odobrenje američke agencije za lijekove ili su u ranim fazama kliničkog ispitivanja koji su pokazali da su sigurni za ljude.

Znanstvenici su ispitali djelovanje lijekova na više od 550 različitih linija kanceroznih stanica.

Ranije su ti napori bili preteški jer su znanstvenici morali uzgojiti jednu po jednu liniju kanceroznih stanica kako bi pojedinačno testirali lijekove, a sada su koristili tzv. DNK-barkodove, što je ubrzalo postupak.

Ukupno smo testirali 4518 tvari u okviru ovog eksperimenta“, kazao je Corsello.

Otkrili smo 49 neonkoloških lijekova koji su mogli uništiti te linije kanceroznih stanica, uništavajući jednu vrstu raka, ali ne i drugu, što je idealna odlika.”

Četiri lijeka

Znanstvenici su odabrali četiri lijeka kako bi proveli dodatna istraživanja i utvrdili kako napadaju i uništavaju stanice raka.

To je uključilo lijekove za šećernu bolest, upalu, borbu protiv alkoholizma i artritične bolove kod pasa.

Većina lijekova koje su testirali napala je rak na novi način.

Lijek tepoksalin, koji se koristi u veterini, napadao je protein MDR1 na površini stanica, koji te stanice štiti od djelovanja kemoterapije.

Corsello je kazao kako pacijenti oboljeli od raka koji razviju otpornost na kemoterapiju često imaju visoke razine tih proteina.

Antabus, lijek za liječenje ovisnosti o alkoholu, pokazao je da djeluje na karcinome kojima nedostaje dio kromosoma 16, što se često događa kod raka dojke.

Onkološki učinak pokazali su i vanadium, koji se koristi kod dijabetesa, te levonorgestrel, hormon koji se koristi u kontracepcijskim sredstvima.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Zdravlje i Medicina

Znanstvenici tvrde da bi tehnologija koja stoji iza cjepiva protiv COVID-19 mogla pomoći i u borbi protiv raka. Istraživači su osmislili cjepivo od dvije...

Zdravlje i Medicina

Rak dojke je najčešći tip raka koji pogađa žene diljem svijeta.

Alternativna medicina

Upotreba kanabidiola (CBD), glavnog nepsihoaktivnog spoja dobivenog iz kanabisa, u ljudskoj i veterinarskoj medicini, kontinuirano se povećavala tijekom posljednjih deset godina, usprkos nedostatku znanstvenih...

Bakterije i virusi

Za mnoge znanstvenike, virusi uopće nisu živi. Naravno, to ovisi o tome što se podrazumijeva pod pojmom „život”. Kad se razbolimo, često nam je...

Oglašavanje