Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Na rubu znanosti

Iz izmeta labuda se mogu izleći jaja nekih riba

Specifičnosti nekih vrsta riba fasciniraju

Ono što je znanstvenike uvijek posebno fasciniralo kod nekih riba je, primjerice, kada neku vrstu pronađu u potpuno izoliranoj sredini u kojoj prije nije bilo ni traga toj vrsti. Razumno objašnjenje za tu neobičnu pojavu bilo je da su ribe u izoliranu vodu mogle dospijeti jedino ako su pale tamo iz nekog mjesta. Preciznije, iz anusa labuda.

Studija koju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Unisinos u Brazilu, otkrila je da u nekim slučajevima grupe kili riba mogu preživjeti probavni trakt labuda. I to od trenutka kad ih ta ptica proguta sve do izbacivanja u prirodno okruženje.

Ta pojava objašnjava kako se pojedine vrste kili riba “niotkuda” pojavljuju u nekim ribnjacima, tekućicama i nekim drugim oblicima vodenih staništa.

Nakon što su već bili otkrili kako neke vrste biljaka prežive da ih labud pojede i potom izniknu iz njegovog izmeta, znanstvenici su u zamrznutom uzorku izmeta labuda pronašli jaja kili ribe.

U hranu coscoroba labuda, koji živi u zoološkom vrtu, umiješane su dvije vrste jaja kili riba. Zatim su znanstvenici pričekali jedan dan kako bi sakupili uzorke izmeta.

Od 650 podmetnutih progutanih ribljih jaja, oko 5 ih je pronađeno netaknuto. Tri su nastavila razvoj, a čega su dva uginula od gljivične infekcije, ali jedno je preživjelo 30 sati u crijevima labuda i nakon 49 dana se uspješno izleglo.

Jaja kili ribe imaju deblju vanjsku membranu, što im omogućuje da prođu probavni trakt labuda netaknuta.

S druge strane, probavni trakt labuda funkcionira tako da se ne apsorbira baš sva hrana koju ptica proguta, nego ona relativno brzo prolazi kroz organizam životinje i izlučuje se van. Na ovaj način jaja ribe dožive da budu obrok i prežive.

Nastavi čitati

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Na rubu znanosti

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh