Connect with us

Znanost

Hrvatska u znanosti

Iz Pule stižu “pametni lanci” za gume

Pulski inovator Saša Đorđević za novi tip lanaca protiv proklizavanja na snijegu nagrađen je na međunarodnom sajmu inovacija Inventika 2009 u Bukureštu zlatnom medaljom i posebnom nagradom Poljskog saveza inovatora i autora tehničkih unapređenja.

Nagrađen je za izum novog tipa lanaca protiv proklizavanja na snijegu, za koji kaže da drže i na snijegu i na ledu, ali i na suhoj i na mokroj podlozi. Jednostavni su za montažu jer lanci lako liježu u utor na gumi i dovoljno je spojiti početak i kraj, a svaka pločica može biti i početak i kraj lanca.

“Svaka je pločica lanca i početak i kraj, pa se mogu koristiti na svim vrstama vozila i za sve dimenzije guma”, kaže Đorđević i dodaje: “a najvažnije je da gumu ne oštećuju jer nema skakanja kao kod klasičnih lanaca”

Prednost ovih lanaca je prilagodljivost kod niskoprofilnih guma većih i sportskih automobila, a na koje se ne mogu montirati klasični lanci. Na ideju je došao zbog vlastitih potreba. Na svoju sportsku Hondu Civic Type R nije mogao montirati klasične lance, te je tim izumom omogućio da se i za sportska vozila upotrebljava obavezna zimska oprema. Lanci ne izazivaju vibracije i buku, nema praznog hoda, a Đorđević se nada da će imati i tržišnog uspjeha.

Zlatnom medaljom u Bukureštu Đorđević je nastavio nizati uspjehe. Zlato je osvojio prije mjesec dana i na Zagrebačkom velesajmu, a pohvalu je zaslužio i u Udinama. Uskoro će se prezentirati i Nürnbergu te Bruxellesu i Ženevi.

Izvor: net.hr

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Hrvatska u znanosti

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh