Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Hrvatska u znanosti

Iz Pule stižu “pametni lanci” za gume

Pulski inovator Saša Đorđević za novi tip lanaca protiv proklizavanja na snijegu nagrađen je na međunarodnom sajmu inovacija Inventika 2009 u Bukureštu zlatnom medaljom i posebnom nagradom Poljskog saveza inovatora i autora tehničkih unapređenja.

Nagrađen je za izum novog tipa lanaca protiv proklizavanja na snijegu, za koji kaže da drže i na snijegu i na ledu, ali i na suhoj i na mokroj podlozi. Jednostavni su za montažu jer lanci lako liježu u utor na gumi i dovoljno je spojiti početak i kraj, a svaka pločica može biti i početak i kraj lanca.

“Svaka je pločica lanca i početak i kraj, pa se mogu koristiti na svim vrstama vozila i za sve dimenzije guma”, kaže Đorđević i dodaje: “a najvažnije je da gumu ne oštećuju jer nema skakanja kao kod klasičnih lanaca”

Prednost ovih lanaca je prilagodljivost kod niskoprofilnih guma većih i sportskih automobila, a na koje se ne mogu montirati klasični lanci. Na ideju je došao zbog vlastitih potreba. Na svoju sportsku Hondu Civic Type R nije mogao montirati klasične lance, te je tim izumom omogućio da se i za sportska vozila upotrebljava obavezna zimska oprema. Lanci ne izazivaju vibracije i buku, nema praznog hoda, a Đorđević se nada da će imati i tržišnog uspjeha.

Zlatnom medaljom u Bukureštu Đorđević je nastavio nizati uspjehe. Zlato je osvojio prije mjesec dana i na Zagrebačkom velesajmu, a pohvalu je zaslužio i u Udinama. Uskoro će se prezentirati i Nürnbergu te Bruxellesu i Ženevi.

Izvor: net.hr

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vas zanimati

Znanost za početnike

Iako smo svi čuli za pojam „promili alkohola u krvi g‰“ , mnogi od nas ne znaju o koliko je zapravo alkohola u krvi...

Inženjerstvo

Prednja ili stražnja sjedala?

Inženjerstvo

Aktualni brzinski rekord za vozila na tlu datira iz 1997. godine, kad je Andy Green u eksperimentalnom vozilu Thrust SSC (skraćeno za SuperSonic Car)...

Inženjerstvo

Ideja korištenja karbona u komercijalnim automobilima postoji već duže vrijeme. Ono što je sprječavalo njegovu upotrebu u većoj količini jest ono što sprječava mnoge...

Oglašavanje