Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Wellness i prehrana

Izgladnjivanjem do zdravlja i dugovječnosti

Brojni znanstvenici su svojim istraživanjima potvrdili da tajna dugovječnosti leži u povremenom izgladnjivanju, kojim se uz gubitak prekomjernih kilograma organizam čisti od štetnih tvari. Ipak, stručnjaci izbjegavaju glasno se založiti za tako drastičan način reguliranja tjelesne težine zbog bojazni da bi to moglo izazvati poremećaje u prehrani poput anoreksije ili bulimije. U svakom slučaju, ne propuštaju istaknuti da izgladnjivanje koristi ako se provodi povremeno.

Istraživači s Nacionalnog instituta za starenje proveli su, na životinjskom modelu, istraživanje o utjecaju prehrane na duljinu života laboratorijskih miševa. Jedna skupina miševa dobivala je minimalnu količinu hrane potrebnu za preživljavanje, a druga je svakodnevno dobivala obilne obroke. Pokazalo se da skupina s oskudnom prehranom poživi i dvostruko dulje.

Slična studija provedena je i na ljudima. Ustanovljeno je da strogi dijetni režim povoljno utječe na srce, krvožilni sustav i mozak te čuva od bolesti karakterističnih za stariju životnu dob, poput Alzheimerove bolesti i dijabetesa.

Istraživanja s kalifornijskog Instituta za starenje ističu da je ključna razina čimbenika rasta. Oni potiču naše stanice na stalnu aktivnost. U mlađoj životnoj dobi njihovo djelovanje je korisno, ali u starijoj dobi oni ubrzavaju starenje. Budući da redukcija prehrane smanjuje stvaranje čimbenika rasta, ona usporava starenje.

Ranija su istraživanja pokazala kako izgladnjivanje pomaže i u borbi s rakom. Reducirana prehrana ograničava brzi rast stanica raka, a istovremeno potiče zdrave stanice u organizmu za prebacivanje u “mod za preživljavanje”, što ih čini otpornijima na stres i štetne učinke kemoterapije.

Ispitivani su učinci različitih razdoblja izgladnjivanja. Bez obzira traje li tri dana, šest tjedana ili dvaput tjedno, daje dramatične rezultate. Ne samo da djeluje na gubitak tjelesne težine, već smanjuje povišeni kolesterol i krvni tlak.

Najnoviji rezultati ističu da za smanjenje rizika od obolijevanja i postizanje dugovječnosti nije dovoljno postići preporučeni indeks tjelesne mase, već ga je potrebno dodatno smanjiti.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Veliki znanstvenici

Kada nam na pamet padnu najpoznatiji izumi Nikole Tesle, često nas zapljusne val znatiželje i divljenja prema ovom vizionaru čiji radovi i danas rezoniraju...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...

Arheologija i paleontologija

U srcu Mezoamerike, Teotihuacan, ogromna urbana sredina, procvjetala je odvojeno od kasnije aztečke civilizacije, nastanjujući centralni Meksiko između 100. pr. Kr. i 800. n....