Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Psihologija

Izgleda da niži muškarci zaista jesu agresivniji

Sigurno ste već čuli za ovo

Premda je Napoleon bio visine koja se u to doba smatrala prosječnom, kompleks inferiornosti zbog tjelesne visine se ipak naziva Napoleonov kompleks. Pitanje je kompenziraju li niži muškarci manjak svoje visine agresivnošću i sebičnim ponašanjem?

Nova studija znanstvenika iz Centra za kontrolu bolesti u Atlanti sugerira kako bi to moglo biti točno. Studija je objavila Association for Psychological Science i u njoj stoji da niži muškarci nisu fizički agresivniji licem u lice, nego su vjerojatnije indirektno agresivni kad se natječu s visokim muškarcima.

U izvješću je napomenuto da su prijašnje studije pokazale da visoki muškarci imaju puno prednosti u životu. Općenito su zdraviji i obrazovaniji, višeg su društvenog statusa i vjerojatnije na moćnijim pozicijama te ih drugi doživljavaju atraktivnijima. Niži se muškarci zbog toga ne osjećaju jednakima.

Za potrebe studije korištene su serije igara. Kada se igrala igrica Dictator, sudjelovali su i žene i muškarci. Dane su im omotnice u kojima su bili novčići. Uputa je bila da uzmu novčića koliko god žele, a svaki novčić koji ostane iza njih ide drugom sudioniku. Pokazalo se kako su niski muškarci uzimali za sebe više novčića, dok žene nisu to radile.

U sljedećem koraku je 21 par muškaraca igrao igru Dictator, jedan protiv drugoga. Prije igrice su se upoznali i znali su tko im je protivnik. Morali su također odlučiti koliko će novčića iz omotnice zadržati za sebe. Zatim su zaigrali jednu sličnu igru, Ultimatum, u kojoj suparnici točno znaju koliko novca im je protivnik dodijelio pa mogu ponudu prihvatiti ili odbiti. Odbijanje vodi do toga da novac ne dobije niti jedan od sudionika.

Znanstvenici tvrde da su eksperimenti pokazali kako su u igri Dictator niski muškarci zadržavali više novca ako im je suparnik bio viši. Niski muškarci su zadržavali 14 od 18 novčića, dok su visoki zadržali samo 9. U igri Ultimatum, gdje se javno zna koliko novca se nudi, niski muškarci nisu bili pohlepniji niti agresivniji.

Zaključeno je da postoji veća vjerojatnost kako će niski muškarci mijenjati svoje ponašanje kako bi si osigurali sredstva ako se osjećaju manje fizički konkurentni, ali samo ako nema posljedica. Nisu agresivniji kad su suočeni licem u lice s protivnikom.

I ranija je studija znanstvenika s Oxforda zapazila takvo ponašanje niskih muškaraca, što je sugeriralo da visina može pojačati paranoju i osjećaj ranjivosti.

2 komentara

2 Comments

  1. Prom jedan

    15 svibnja, 2018 u 10:16 pm

    Kao naši desničari

  2. Onaj

    15 svibnja, 2018 u 11:04 pm

    Samo pogledajte u školske klupe. Uvjek su oni niski oni najgori…

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Oglašavanje