Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Wellness i prehrana

Izgleda da su ženski mišići izdržljiviji od muških

Tko bi rekao

Jedna studija objavljena u stručnom časopisu Applied Physiology, Nutrition and Metabolism sugerira da su ženski mišići izdržljiviji od muških zato što su žene bile manje umorne od muškaraca poslije prirodnih vježbi mišića.

Znanstvenici koji su to proučavali su sa Sveučilišta British Columbia. Ispitivali su izdržljivost mišića muškaraca i žena iste dobi i istih fizičkih mogućnosti.

Ulkupno je devet žena i osam muškaraca potezalo stopalo protiv različitih vrsta senzora što je moguće brže i to više od 200 puta. Bilježena im je brzina, snaga, ali i rotacijska sila njihovih pokreta, baš kao i električna aktivnost mišića.

“Poznato je kako su žene manje umorne od muškaraca tijekom statičkih tipova vježbi u kojima se zglobovi ne miču (kao što je držanje težine), ali nas je zanimalo također vrijedi li to isto i kad su u pitanju svakodnevni dinamičniji pokreti. Konačan odgovor bi bio: da, žene su nadmašile muškarce u tome”, pojasnio je autor same studije Brian Dalton. Ispada da su ženski mišići izdržljiviji od muških.

Dalton je također iznio da su za potrebe studije mjerili isključivo pokrete stopala, jer oni koriste mišiće na stražnjoj strani nogu, a koje uvijek trebamo za svakodnevne aktivnosti poput hodanja i stajanja.

“Muškarci će svakako u maratonu prije stići do cilja, ali žene će biti poslije toga znatno manje umorne”, zaključio je Dalton.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biologija

U prosjeku, žene žive šest do osam godina duže od muškaraca. Naravno, pod pretpostavkom da se prema njima dobro postupa, ali to je nešto...

Bakterije i virusi

Iako su prethodna istraživanja pokazala kako unutar našeg genetskog koda postoje neaktivni virusi ili njihovi fragmenti, a koje smo dobili od naših predaka, tim...

Neuroznanost

O svom mozgu često mislimo kao o jednom velikom organu unutar naših lubanja, no on se zapravo sastoji od mnogo malih struktura koje nam...

Društvene znanosti

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prvi put je izračunala ekonomsku cijenu genitalnog sakaćenja žena i objavila je u četvrtak da svake godine takvi zahvati stoje...

Oglašavanje