Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Wellness i prehrana

Izgleda da su ženski mišići izdržljiviji od muških

Tko bi rekao

Jedna studija objavljena u stručnom časopisu Applied Physiology, Nutrition and Metabolism sugerira da su ženski mišići izdržljiviji od muških zato što su žene bile manje umorne od muškaraca poslije prirodnih vježbi mišića.

Znanstvenici koji su to proučavali su sa Sveučilišta British Columbia. Ispitivali su izdržljivost mišića muškaraca i žena iste dobi i istih fizičkih mogućnosti.

Ulkupno je devet žena i osam muškaraca potezalo stopalo protiv različitih vrsta senzora što je moguće brže i to više od 200 puta. Bilježena im je brzina, snaga, ali i rotacijska sila njihovih pokreta, baš kao i električna aktivnost mišića.

“Poznato je kako su žene manje umorne od muškaraca tijekom statičkih tipova vježbi u kojima se zglobovi ne miču (kao što je držanje težine), ali nas je zanimalo također vrijedi li to isto i kad su u pitanju svakodnevni dinamičniji pokreti. Konačan odgovor bi bio: da, žene su nadmašile muškarce u tome”, pojasnio je autor same studije Brian Dalton. Ispada da su ženski mišići izdržljiviji od muških.

Dalton je također iznio da su za potrebe studije mjerili isključivo pokrete stopala, jer oni koriste mišiće na stražnjoj strani nogu, a koje uvijek trebamo za svakodnevne aktivnosti poput hodanja i stajanja.

“Muškarci će svakako u maratonu prije stići do cilja, ali žene će biti poslije toga znatno manje umorne”, zaključio je Dalton.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Kemija

Nevjerojatna pomoć koja je nadohvat ruke

Psihologija

Muškarci su skloniji riskiranju od žena, a također su i ispred žena kada je u pitanju poduzimanje rizičnog ponašanja koje je iznimno „idiotski”. Slijedom...

Biljke i životinje

Prema studiji koje je provedena od strane Royal Society of Open Science, čini se da psi preferiraju žene u odnosu na muške vlasnike. Znanstvenici su,...

Zdravlje i Medicina

Menopauza je nešto kroz što prolaze sve žene i osobe koje imaju maternicu. To može biti teško vrijeme dok ne naučite više o svom...

Oglašavanje