Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Izmjerena moždana aktivnost japanskih pčela koje ubijaju stršljene

Reakcija japanskih pčela na invaziju njihove košnice od strane velikih stršljenova je dramatična i učinkovita – formiraju krug oko stršljena kako bi ga ‘skuhale’ i ugušile.

Sada su istraživači izmjerili moždanu aktivnost pčela kad formiraju takav krug. Jedan vrlo aktivni dio u mozgu pčele odgovoran je za konstantno stvaranje topline koja je smrtonosna za stršljenove.

Profesor sa Sveučilišta u Tokiju, Takeo Kubo rekao je kako su ‘viši centri’ u mozgu pčele, poznatiji kao mushroom bodies (tijela gljiva), bili aktivniji kad su pčele bile dijelom obrambenog ‘vrućeg kruga’ kojeg formiraju uslijed napada na stršljena.

Kako bi to mogli provjeriti, znanstvenici su namamili pčele da formiraju krug stavljajući stršljena na kraj žice i u košnicu.

Ova simulirana invazija potaknula je pčele da se nakupe oko stršljena. Istraživači su zatim izvadili nekoliko pčela iz te formacije kako bi izmjerili razinu kemijskog sastojka za kojeg je poznato da je pokazatelj njihove moždane aktivnosti.

“Slična aktivnost u mozgu pčela javlja se i kad ih u laboratoriju stavimo na temperaturu od 46 stupnjeva”, rekao je jedan od istraživača. To znači da je taj dio mozga odgovoran za procesuiranje temperature.

Tim znanstvenika smatra da taj dio mozga omogućava pčelama da kontroliraju temperaturu koja će u krugu oko stršljena biti postignuta. Prijašnje istraživanje istog tima znanstvenika pokazalo je da je temperatura u krugu oko 46 stupnjeva, što je dovoljno da se stršljen ubije.

Znanstvenici nagađaju da bi taj dio mozga mogao regulirati vibraciju mišića za let te da zbog toga zapravo nastaje toplina.

Pčele moraju u tom krugu održavati temperaturu na 46 stupnjeva jer ako padne ispod toga, stršljen će ostati živ. Ako pak temperatura bude viša od 46 stupnjeva, ne samo da će stradati stršljen, nego i same pčele. “Vrlo je važno temperaturu u krugu održavati između 46 i 48 stupnjeva”, rekao je Masato Ono sa Sveučilišta Tamagawa.

Znanstvenici se nadaju da će sljedećim studijama otkriti koja je točno funkcija mozga jedinstvena za japanske pčele zbog koje mogu formirati takvu kružnu vojsku.

Izvor: BBC

Možda će vas zanimati

Wellness i prehrana

Dugovječnošću med ne gubi svoja svojstva, posebno ona ljekovita, što ga čini potpuno drugačijim od ostalih namirnica. Moderni arheolozi često su pri svojim iskopavanjima...

Biljke i životinje

Izreka “ono si što jedeš” posebno je točna za ženke medonosnih pčela, koje kad odrastu budu ili male sterilne radnice ili velike plodne kraljice,...

Biljke i životinje

Sjećate li se koliko ste puta ugledali pčelu u svojoj blizini te najbližim predmetom snažno zamahnuli prema njoj, no promašili ste i ona je...

Biljke i životinje

Ponovno je pronađena u Indoneziji i ogromna je.