Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Izraelski arheolozi otkrili su kolekciju islamskih zlatnika

Kolekcija se sastoji od 425 zlatnika, od kojih većina datira iz perioda Abasida prije 1.100 godina.

Foto: Twitter / @Reuters

Izraelski arheolozi najavili su da će danas službeno otkriti dragocjenu kolekciju ranih islamskih zlatnika koja je pronađena tijekom nedavnih iskopavanja u blizini centralnog grada Yavne.

Kolekcija se sastoji od 425 zlatnika, od kojih većina datira iz perioda Abasida prije 1.100 godina i “izuzetno je rijetka”, tvrde arheolozi izraelskih antikviteta Liat Nadav-Ziv i Elie Haddad.

Ova vrijedna iskopina rezultat je predanog rada mladih volontera te obuhvaća i stotine manjih isječaka iz zlatnika koji bi služili kao manji apoeni, piše AP.

Robert Kool, stručnjak za kovanice i antikvitete, rekao je da početna analiza pokazuje da kovanice datiraju s kraja 9. stoljeća, koje se smatra zlatnim vijekom Abasidskog kalifata koji je kontrolirao veći dio Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike.

U 2015. godini, ronioci amateri pronašli su oko 2.000 zlatnika uz obalu drevnog lučkog grada Cezareje, koji datira iz vremena Fatimida u 10. i 11. stoljeću.

“Nadamo se da će nam ovo proučavanje zlatnika dati više informacija o periodu o kojem još uvijek znamo jako malo”, izjavio je ovom prilikom Kool.

Možda će vas zanimati

Klima

U svijetu gdje je svaka sekunda važna, zanimljiva je činjenica da nas upravo promjena oblika našeg planeta Zemlje može dovesti do prave male revolucije...

Društvene znanosti

Uskrs je, bez sumnje, jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana, obilježavajući uskrsnuće Isusa Krista iz mrtvih. Ova temeljna vjerska priča nije samo srž kršćanstva, već...

Fizika

Vrijeme je nešto s čime se svakodnevno susrećemo, no rijetko se zapitamo o njegovoj suštini i pravoj prirodi. U svakodnevnom životu, vrijeme percipiramo kao...

Arheologija i paleontologija

U nekim drevnim kutovima Južne Amerike, lovci-sakupljači su, izgleda, pronašli prijatelje na neobičnim mjestima. Prije nego što su psi zavladali kao “najbolji prijatelj čovjeka”,...