Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Izraelski arheolozi otkrili su kolekciju islamskih zlatnika

Kolekcija se sastoji od 425 zlatnika, od kojih većina datira iz perioda Abasida prije 1.100 godina.

Foto: Twitter / @Reuters

Izraelski arheolozi najavili su da će danas službeno otkriti dragocjenu kolekciju ranih islamskih zlatnika koja je pronađena tijekom nedavnih iskopavanja u blizini centralnog grada Yavne.

Kolekcija se sastoji od 425 zlatnika, od kojih većina datira iz perioda Abasida prije 1.100 godina i “izuzetno je rijetka”, tvrde arheolozi izraelskih antikviteta Liat Nadav-Ziv i Elie Haddad.

Ova vrijedna iskopina rezultat je predanog rada mladih volontera te obuhvaća i stotine manjih isječaka iz zlatnika koji bi služili kao manji apoeni, piše AP.

Robert Kool, stručnjak za kovanice i antikvitete, rekao je da početna analiza pokazuje da kovanice datiraju s kraja 9. stoljeća, koje se smatra zlatnim vijekom Abasidskog kalifata koji je kontrolirao veći dio Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike.

U 2015. godini, ronioci amateri pronašli su oko 2.000 zlatnika uz obalu drevnog lučkog grada Cezareje, koji datira iz vremena Fatimida u 10. i 11. stoljeću.

“Nadamo se da će nam ovo proučavanje zlatnika dati više informacija o periodu o kojem još uvijek znamo jako malo”, izjavio je ovom prilikom Kool.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Arheologija i paleontologija

Arheolozi su otkrili ostatke devet neandertalaca u špilji nedaleko od Rima, priopćilo je u subotu talijansko Ministarstvo kulture. U priopćenju se navodi da osam...

Arheologija i paleontologija

Pivovara je podijeljena u osam velikih odjeljaka za proizvodnju piva

Arheologija i paleontologija

Sarkofazi su pronađeni tijekom proteklih tjedana južno od Kaira, u prostranom groblju Saqqara.

Bakterije i virusi

Pojedinačna cijena maske bit će oko 40 kuna, a tvrtka je nabavila 128.000 komada u prvoj pošiljci.

Oglašavanje