Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Inženjerstvo

Izraelski studenti izradili radar za pomoć slijepima

Studenti sa izraelskog sveučilišta Ben-Gurion University of the Negev razvili su inovativni optički radar koji pomaže slijepim osobama pri kretanju između prepreka.

Radarski sustav uključuje računalo, dvije video kamere i skener koji pomoću zrake svjetla pretražuje okolinu i zvučnim signalom upozorava na prepreke. Sustav otkriva prepreke skenirajući prostor u okruženju koristeći se signalima koje prima iz dva kuta slično kao ljudski vid.

Sustav su razvili studenti inženjerstva Elad Kuperberg i Einav Tasa, uz mentorstvo profesora Shlomi Arnona, a predstavljen je prošli tjedan na godišnjoj konferenciji projekata Odsjeka za elektronsko i računalno inženjerstvo. Broj slijepih osoba širom svijeta kreće se između 40 i 45 milijuna. Dosad postoje mnoga pomoćna sredstva za pomoć pri njihovom kretanju poput pasa vodiča i štapova opremljenih senzorima.

„Svaki sustav ima svoje nedostatke“, objašnjava profesor Arnon. Pas vodič zahtijeva intenzivan i skup trening, a u prosjeku radi samo sedam godina. Uz to postoji i ozbiljna nestašica pasa vodiča. U slučaju štapa sa senzorima nedostatak je taj da on ne može identificirati prepreke iznad razine poda, dok njegovo korištenje zahtijeva dosta vještine. Uz to, za oba sustava mora se stalno koristiti jedna ruka.

„Ovaj optički radar nije samo dobar za korisnike, nego za razliku od ostalih rješenja on omogućuje slijepima da slobodno koriste obje ruke.“ Na spomenutoj konferenciji predstavljeno je oko 90 projekata čiji su autori 155 studenata inženjerstva. Neki su projekti teoretski, a drugi praktični u području elektrodistribucije, mikroelektronike, kontrole, komunikacije, procesiranja signala, računarstva, elektromagnetizma i elektrooptike.

„Nekoliko projekata je realizirano u suradnji s industrijom što studentima daje mogućnost da nakon diplomiranja lakše nađu posao“, kaže profesor Dan Sadot, pročelnik Odsjeka za elektronsko i računalno inženjerstvo na Sveučilištu Ben-Gurion. Na tom Sveučilištu diplomira 45% izraelskih inženjera, a njihov projektni dan svake godine u velikom broju posjećuju predstavnici industrije i poduzetnici.

Izvor: American Associates

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Veliki znanstvenici

Hipoteza, često smatrana jednostavnom pretpostavkom, predstavlja temeljni kamen znanstvenog istraživanja i razumijevanja svijeta koji nas okružuje. Kada govorimo o znanosti, često se spominju različiti...

Veliki znanstvenici

Kada nam na pamet padnu najpoznatiji izumi Nikole Tesle, često nas zapljusne val znatiželje i divljenja prema ovom vizionaru čiji radovi i danas rezoniraju...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...