Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Tehnologija

Izumitelji GPS-a

GPS je postao tako neizostavan dio suvremenog života da smo gotovo postali ovisni o njemu. Ovaj izum se polako i postojano uvukao u naše automobile, brodove, zrakoplove, kamere, građevinsku opremu, poljoprivredne strojeve, prijenosna računala i, naravno, pametne telefone. A ipak, nedostaje konsenzus oko toga tko bi trebao biti zaslužan za njegovo stvaranje. Najmanje četiri različite osobe su priznate da su jasno povezane s izumom te revolucionarne tehnologije koju je na kraju razvilo američko Ministarstvo obrane kako bi pomoglo vojnim snagama.

Roger L. Easton

On je bivši šef sveučilišne grane Naval Research Laboratory, te je bio mozak iza nekoliko inženjerskih aplikacija i tehnologija koje su omogućile razvoj GPS-a. Znanstvenik iz doba Hladnog rata, Easton je radio na tehnologiji za praćenje satelita kao što je Sputnik Sovjetskog Saveza prije nego što je stvorio navigacijski koncept TIMATION koji je koristio pasivni raspon, kružne orbite i satove visoke preciznosti koji su sinkronizirani na glavni sat. Čak i danas ove značajke su vitalne u svakom modernom GPS-u.

Godine 2004. Easton je primio američku Nacionalnu medalju tehnologije i inovacija od tadašnjeg predsjednika Georgea W. Busha. Medalja je dodijeljena kao priznanje za “opsežna pionirska dostignuća u praćenju, navigaciji i vremenskoj tehnologiji svemirskih letjelica koja su dovela do razvoja NAVSTAR-Globalnog sustava pozicioniranja.”
Ivan Getting

On je predsjednik korporacije Aerospace. Također je priznat od strane američke Nacionalne akademije za inženjerstvo koja mu je 2003. godine dodijelila nagradu Charles Stark Draper za inženjering, odnosno za “koncept i razvoj GPS-a”. Konkretnije, Akademija potvrđuje da je Dr. Getting pridonio dizanju GPS-a, njegovoj operativnoj vrijednosti, planiranju, pregovaranju i postizanju sporazuma sa svim dionicima sustava, što je bilo ključno za njegovo ostvarenje.

Bradford Parkinson

Parkinson je bio na čelu Ureda NAVSTAR GPS-a od 1972. do 1978. godine. Dvorana slavnih izumitelja jasno daje do znanja da je “kao prvi menadžer programa bio glavni arhitekt GPS-a tijekom koncepta sustava, inženjerskog razvoja i implementacije.” Time je Parkinson zaslužio titulu ‘Otac GPS-a’.

Dr. Gladys West

Davne 1956. godine dr. West je počela raditi u Laboratoriju za mornaričko oružje SAD-a. Diplomirala je matematiku, te je sabirala brojeve i obrađivala podatke satelita kako bi odredila njihova točnu lokacija. I ako je imala prste u stvaranju GPS-a, dug je bio put prema tome da joj se to i prizna.
U prosincu 2018. godine, dr. West je napokon primljena u dvoranu slavnih zrakoplovnih svemirskih i raketnih pionira – jedna od najvećih počasnih zapovjedništava zrakoplovnih snaga. Zrakoplovstvo je prepoznalo doprinos dr. West u programiranju IBM-ovog 7030 ” Stretch ”. Riječ je o računalu koji isporučuje sve rafiniranije izračune za iznimno precizan geodetski model Zemlje, geoid, optimiziran za ono što je u konačnici postao globalni sustav pozicioniranja (GPS). orbita.”

Više u Tehnologija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh