Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Izumljena salveta koja zna je li vam netko ubacio drogu u piće

Pametna salveta

Mladoj američkoj studentici je prekipjelo zbog traumatičnih iskustava koje je slušala od ljudi oko sebe pa je odlučila poduzeti nešto konkretno.

Studentica Danya Sherman iz Washingtona odlučila je sama nešto napraviti da spriječi iskorištavanje mladih žena i muškaraca koji u klubovima na trenutak iz vida izgube svoje piće pa u nekim slučajevima završe pod utjecajem droga koje olakšavaju zlostavljanje. Zbog svojstava tih droga žrtve postanu pospane, ranjive, zbunjene ili čak u onesviještene što ih čini savršenim metama za seksualno zlostavljanje. Zbog toga je i uvriježen naziv za takva psihoaktivna sredstva – „droga za silovanje“, iako nije u pitanju samo jedna droga.

Izum spomenute Danye Sherman je „pametna“ salveta koja prepoznaje čak 26 od 40 uobičajeno korištenih droga za silovanje. Naziv salvete je KnoNap (Napkin That Knows). „KnoNap je salveta koja izgleda poput svake druge, no ‘ona zna’“, rekla je Danya Sherman.

Salvete zaista izgledaju poput svih normalnih salveta. Jedina je razlika u tome što, kad kapnete kap svog pića bilo na koji rub salvete, ona može poprimiti drukčiju boju. Ako je neka od droga prisutna, dakako.

Grupa psihoaktivnih lijekova koje salveta prepoznaje su također razni benzodiazepini, jer su jedni od najpopularnije zlorabljenih stvari za omamljivanje potencijalne žrtve.

Projekt ove studentice, kojoj je okidač za ideju bilo prije svega traumatično iskustvo bliske prijateljice, trenutno financira sveučilište. Na proljeće Danya planira pokrenuti kampanju na Kickstarteru kako bi njezina ideja zaživjela diljem svijeta.

„Nadam se da će ova cijela kampanja pokrenuti ne samo veću razinu socijalne osviještenosti, nego i ohrabriti pojedince da se osjećaju sigurnije i kao da su poduzeli nešto sami za sebe“.

Danya Sherman također ima potrebu posebno istaknuti da je njezin izum namijenjen kako za žene, tako i za muškarce.

 

 

 

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Društvene znanosti

Boca rijetkoga single malt škotskog viskija branda Macallan iz 1926. godine srušila je svjetski rekord na dražbi londonske aukcijske kuće Sotheby’s, postigavši cijenu od...

Ovisnost i liječenje

Znanstvenici su rangirali rekreacijske droge od najsigurnijih do najopasnijih

Wellness i prehrana

Bit je u agavi

Zdravlje i Medicina

Nova studija je pokazala još jednu od prijetnji koju odašilju dijetna gazirana pića. Za neke od nas nema boljeg osvježenja od onog u vidu...

Oglašavanje