Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Wellness i prehrana

Jagode i kardiovaskularno zdravlje

Foto: Shutterstock

Znanstvenici s britanskog Sveučilišta u Warwicku proučavali su blagotvorne učinke jagoda na kardiovaskularno zdravlje ljudi, osobito na to kako jagode mogu spriječiti razvoj bolesti srca i dijabetesa.

Profesor Paul Thornalley s Warwick Medical School predvodio je tim koji su činili još Naila Rabbani, Guy Barker i David Rand. Oni su otkrili ekstrakte jagoda koji aktiviraju protein u našem tijelu pod nazivom Nrf2, a za koji se pokazalo da povećava antioksidativne i druge zaštitne funkcije. Ovaj protein djeluje na smanjenje razina masnoće i kolesterola u krvi, upravo onoga što može dovesti do kardiovaskularnih problema.

Još je ranije utvrđeno da jedenje jagoda nakon obroka pomaže protiv stvaranja glukoze u krvi i lipoproteina niske gustoće ili “lošeg” kolesterola, čime se smanjuje rizik od dijabetesa i bolesti srca, ali spomenutim istraživanjem prvi put se dokazalo da ekstrakti jagoda aktivno stimuliraju proteine ​​koji nam nude zaštitu protiv bolesti.

Profesor Thornalley objašnjava: „Otkrili smo mehanizme zbog kojih jagode povećavaju našu unutarnju obranu kako bi stanice, organi i krvne žile ostali zdravi te koji mogu smanjiti rizik od razvoja kardiovaskularnih problema poput bolesti srca i dijabetesa. Zato ne treba osjećati krivnju ako se jedu jagode sa šlagom … iako bih predložio više jagoda, a manje šlaga ili čak bez njega!

Tehnike skeniranja i matematičkog modeliranja koje su razvijene na Sveučilištu u Warwicku mogu se iskoristiti kako bi se utvrdile najbolje sorte jagoda, kako ih treba posluživati ili prerađivati te koliko jagoda treba jesti za optimalnu zdravstvenu korist.

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

Biljke i životinje

Kada razmišljamo o svijesti, često se ograničavamo na ljudsku perspektivu. No, što ako vam kažemo da svijet oko nas, pun raznolikih životinjskih vrsta, od...

Geografija i geologija

Zašto je more slano? Ovo pitanje jednako intrigira znatiželjnike i znanstvenike, otkrivajući duboku povezanost između geologije, kemije i ekologije naše planete. Oceani pokrivaju preko...

Na rubu znanosti

Fizičar Melvin Vopson nedavno je objavio rezultate svoje studije koja sugerira postojanje novog zakona fizike, zvanog “drugi zakon infodinamike”. Prema Vopsonu, ovaj zakon može...