Connect with us

Znanost

Foto: Science

Evolucija

Zašto ptice liježu jaja različitih oblika?

Enigme od kalcijevog karbonata

Ona nisu samo svačiji omiljeni doručak, nego i prava enigma. Znanstvenici već dugo pokušavaju otkriti zašto ptice liježu jaja različitih oblika.

Oblici su nevjerojatno različiti. Kolibrići polažu ona nalik na tic tac bombone, sove imaju jaja poput globusa, a šljuke liježu šiljaste “kišne kapi”.

Razne teorije

Tijekom godina je bilo različitih objašnjenja. Ptica koja se gnijezdi na liticama ima tendenciju polaganja šiljastog jajeta jer ako se mora boriti, oštro jaje se vrti u krug – umjesto da se otkotrlja s ruba litice.

Ptica s malom količinom kalcija uvijek liježe okruglo jaje jer taj oblik zahtijeva najmanje ljuske. Jaje se također mora dobro uklopiti u gnijezdo, tako da se sva jaja mogu jednako inkubirati.

Znanstveni tim s Princetona, Harvarda i drugih institucija je odlučio konačno razjasniti zagonetku. Analizirali su tako gotovo 50 tisuća primjeraka koja predstavljaju 1400 vrsta ptica.

Uspoređeni su oblici jaja različitih ptica s obzirom na to što jedu, gdje se gnijezde, koliko su velike i koliko dobro lete.

Foto: Science

Letače sposobnosti

Rezultati pokazuju da na oblik jajeta ne utječe ono što jedu ili koliko su velike. Analiza sugerira kako ptice koje su dobri letači polažu jaja koja su izdužena i šiljatija. Tijela dobrih letača evoluirala su, uža su, a organi su im komprimiraniji kako bi im bilo lakše letjeti.

Te promjene na tijelu utjecale su na formiranje svakog jajeta kod različitih ptica. Oko bjelanjka i žumanjka taloži se rastezljiva membrana koja daje jaju oblik, kaže studija. Ptice koje bolje lete imaju uže jajovode pa membrana ne može stvoriti široko jaje. Ono tada mora biti jače i izduženije, da ptić može stati i biti zdrav. Biolozi kažu da su sva ta otkrića intrigantna, ali daleko od posljednje riječi.

Postavljaju se sad i nova pitanja u vezi tih saznanja. Znanstvenici priznaju kako ima i više zagonetki nego na početku i nadaju se da će budućim analizama na njih i odgovoriti.

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Evolucija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh